Forum „Građanski identitet izvan etničkih podela“ – Zajedničko rešavanje problema

Aktiv logo
FOTO: Logo NVO Aktiv

„Građanski identitet izvan etničkih podela“, forum u organizaciji NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice koji ima za cilj unapređivanje interakcije i saradnje između srpskih i albanskih nevladinih organizacija na Kosovu održaće se danas u 10 časova u hotelu „Sirius“ u Prištini.

„Diskusija na forumu će se fokusirati na to kako se trenutna saradnja može izgraditi i poboljšati, kako se mogu uložiti novi napori da se otvori prostor za organizacije civilnog društva da bolje razumeju pitanja koja utiču na njihove zajednice i kako se mogu uložiti zajednički napori za njihovo rešavanje“, navode iz nevladine organizacije Aktiv.

Na prvoj panel diskusiji, od ukupno tri, civilni aktivisti govoriće o ulozi tranzicione pravde kao oruđa pomirenja. Diskutovaće se o slabostima i nedostacima u uspostavljanju pravnih i institucionalnih okvira za rasvetljavanje zločina počinjenih tokom sukoba kasnih 1990-ih, kao i tome šta bi se moglo preduzeti kako bi se ovi nedostaci ublažili.

Zato je u ovom delu diskusije tema formiranje Specijalizovanih veća Kosova (SVK).

Nakon toga će uslediti i diskusija o uspostavljanju Komisije za istinu i pomirenje i njene uloge u zaštiti ljudskih prava.

Na narednom panelu biće govora o stanju psrocesa dijaloga Beograda i Prištine, a panelisti će raspravljati i o političkim dešavanjima na Kosovu i u Srbiji koji su doprineli zastoju, kao i mogućim opcijama napredovanja.

Završna panel diskusija će istražiti u kojoj meri su prava zajednica na Kosovu ugrožena i da li bi sinergija nevećinskih i većinskih organizacija civilnog društva poboljšala tu situaciju.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.