Haradinaj: Sastanak u Berlinu poverljiv, ali ne tajan ili tajnovit

Ramuš Haradinaj
Foto: AP Photo/Ronald Zak

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, u odgovoru na optužbe da je tajno poslao delegaciju na pripremne pregovore sa Beogradom u Berlinu, tvrdi da je taj sastanak bio poverljiv, ali ne i tajan, te da su njegovi savetnici nastupili u skladu sa mandatom vlade.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, kojeg su kosovski mediji i političari neretko optuživali da se tajno sastajao i pregovarao sa srpskim predsednikom o sporazumu o normalizaciji, slične optužbe je uputio kosovskom premijeru, Ramušu Haradinaju.

Naime, prošle nedelje, kosovski mediji su javili da su se savetnici kosovskog premijera sastali u Berlinu sa predstavnicima srpske vlade. Sastanak nije bio prethodno najavljen, a o njemu se saznalo dan nakon održavanja sastanka.

„Poziv za sastanak uputila je Kancelarija kancelarke Merkel za strane u tehničkom dijalogu. On se može nazvati poverljivim, radnim sastankom, ali ne tajnim ili tajnovitim. Sastanak je sazvala Kancelarija kancelarske za dve strane koje imaju mandat da vode tehnički dijalog i koji mogu da imenuju osobe, njihov rad je poverljiv ali ne tajan ili tajnovit, već je u okviru mandata koji ima vlada“, prenosi Gazeta Express obrazloženje kosovskog premijera.

Spornom sastanku prisustvovali su samo savetnici kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja – Seljim Seljimi i Avni Arifi.

Inače, Haradinaj je bio jedan od oštrih kritičara navodnih tajnih sastanaka Tačija i Vučića zbog čega je insistirao na formiranju jedanaestočlanog Pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom čiji su članovi poslanici vladajuće koalicije, dela opozicije, ali i članovi vlade.

Ipak, sastanku u Berlinu nije prisustvovao ovaj tim čiji mandat je odobrila kosovska skupština. I dok nije poznato da li je ovaj tim izvešten o planiranom sastanku, Haradinaj tvrdi da su za sastanak znali njegovi koalicioni partneri.

„Uveravam vas da sam o ovome obavestio koalicione partnere na vreme. Loše je to što nije napredovao proces i postoji jedna nesaglasnost oko toga u kojoj meri su sprovedeni sporazumi iz 2013.“, prenosi Gazeta Express izjavu Haradinaja.

Sastanak u Berlinu održan je, kako će nakon pisanja kosovskih medija potvrditi i predsednik Vučić, uoči dugonajavljivanog sastanka prištinske i beogradske delegacije u Parizu početkom jula. Međutim, nakon pripremnog sastanka u Berlinu, Vlada Nemačke zvanično je potvrdila da do sastanka u Parizu neće doći.

Obe delegacije optuživale su jedna drugu zbog neuspeha pripremnog sastanka i posledičnog otkazivanja sastanka u Parizu.

Povezane vesti:

Gazeta Express: Delegacije Kosova i Srbije sastale se u Berlinu

Vučić potvrdio prekjučerašnji sastanak Đurića i Seljimija u Berlinu

DW: Odlaže se samit Srbije i Kosova u Parizu

Samit u Parizu otkazan: Tači samokritičan, Đurić i Pacoli razmenjuju optužbe, SAD pozivaju na prekid provokacija

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.