Revizor: MALS dodelio projekte „uglavnom srpskim opštinama“ bez kriterijuma

FOTO: Kancelarija kosovskog revizora

Kosovsko ministarstvo administracije i lokalne samouprave (MALS) je tokom prošle godine dodelilo skoro 600.000 evra za projekte u „uglavnom srpskim opštinama“ samo na osnovu odluke ministra i bez određivanja kriterijuma i isplatio deo duga za vodu opštine Severna Mitrovica, suprotno unutrašnjim procedurama i nadležnostima ovog ministarstva, neki su od nalaza godišnjeg izveštaja Kancelarije kosovskog nacionalnog revizora (KNR) za ovo ministarstvo.

Kancelarija kosovskog revizora je izveštaj o radu MALS objavila u aprilu i glavni zaključak o radu ovog ministarstva je da su “finansijsko upravljanje i unutrašnje kontrole generalno primerene i efikasno se sprovode, ali zahtevaju dalje opredeljenje za otklanjanje nedostataka” uz dodatnu ocenu da je MALS “povećao posvećenost” u sprovođenju ranijih preporuka za poboljšanje finansijskog upravljanja.

Od primećenih poboljšanja procedura revizor izdvaja to da je u odnosu na izveštaj iz 2018. kada je primećeno da nije postojala odgovarajuća dokumentacija o angažmanu 18 zaposlenih ovog ministarstva koji su u radni odnos stupili na osnovu Briselskog sporazuma, ove godine, MALS priložio dokumenta koja pokazuju da ti „zaposleni trenutno počinju da izveštavaju nedeljno i potpisuju se u knjigu ulazaka i izlazaka za 2019. godinu“.

S druge strane, zabeležene su nepravilnosti pri avansnom plaćanju, isplatama koje nisu u skladu sa nadležnostima MALS, dodeljivanju grantova lokalnim samoupravama bez jasnih kriterijuma, pogrešne procene vrednosti itd.

Kada su isplate koje nisu u skladu sa nadležnostima MALS-a u pitanju, navodi se isplata u iznosu od 20.000 evra odobrena na zahtev opštine Severna Mitrovica, a za potrebe pokrivanje troškova električne energije Regionalnoj kompaniji RKV Mitrovica.

MALS platilo račune za vodu opštini Severna Mitrovica

Kako navodi revizor, MALS je juna prošle godine potpisao memorandum o razumevanju sa gradonačelnikom Severne Mitrovice radi pokrivanja troškova električne energije u iznosu od 20,000€, što je naplata koja nije u obavezi ovog ministarstva i koja, takođe, nije bila izvršena u skladu sa dogovorom, budući da je na kraju isplaćen račun za vodu, ne struju.

„Na osnovu nadležnosti koje je definisalo ovo ministarstvo, nije na njemu da pokrije troškove električne energije Regionalne Kompanije RKV Mitrovica. Štaviše, budžet predviđen budžetskom alokacijom MALS-a za podršku opštinama se vrši iz ekonomske kategorije kapitalnih investicija, a ne iz kategorije robe i usluga. Dalje, primetili smo da nije izvršena naplata za struju kako je predviđeno sporazumom, već́ su plaćeni računi za vodu koje je izdala RKV Mitrovica. Računi za vodu bili su za decembar 2013, a dva za februar i mart 2014“, navodi se u revizorskom izveštaju.

Izveštaj navodi i obrazloženje tadašnje ministarke Adriane Hodžić koje je navela da je „finansijska pomoć́ RKV Mitrovica bila usmerena na podršku građanima opštine da pristupe pitkoj vodi kao zagarantovanom pravu“.

MALS dodelio kapitalne projekte „bez određivanja bilo kakvih kriterijuma“

Kancelarija kosovskog revizora je takođe istakla nepravilnosti u vezi sa sprovođenjem Zakona br. 06 / L-133 o budžetskim izdvajanjima za 2019. godinu. Kako navode, taj zakon predviđa da „za svako finansiranje ili sufinansiranje projekata na lokalnom nivou na redovnom opštinskom finansiranju, centralne budžetske organizacije moraju da primenjuju posebne kriterijume, jasno, pošteno i transparentno”, što nije bio slučaj sa dodelom 16 projekata u iznosu od 596,225€ u „uglavnom srpskim opštinama“.

Projekti su opštinama dodeljeni „samo kroz odluke ministarke bez određivanja bilo kakvih kriterijuma“.

„Ministarstvo je opravdalo ovo finansiranje činjenicom da dotične opštine nisu imale koristi od prve dve šeme, a svrha ministarstva je bila da se opštine finansijski podrže od strane MALS-a“, dodaje se u izveštaju.

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave u periodu koji spada pod ovu reviziju predvodio je najpre Ivan Todosijević iz Srpske liste, ali je nakon njegovog razrešenja zbog izjave u vezi sa Račkom, dužnost ministra aprila prošle godine preuzela Adriana Hodžić.

Povezani članak:

Revizorski izveštaj severnih opština: Bez kriterijuma za dodelu subvencija, isplata bez dokaza, izbegavanje tendera

Priština blokirala Fond za Sever: Ispoštujte važeće zakone pa deblokada

Tri severne opštine i dalje rade po UNMIK-ovim propisima

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.