Kosovski mediji: Nova optužnica protiv bivšeg borca ISIS-a zbog podsticanja na terorizam

fitim ladrovci
FOTO: Gazeta Express

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv jedne osobe zbog podsticanja na izvršenje terorističkih akcija na društvenim mrežama, saopšteno je iz tužilaštva. Gazeta Express piše da je reč o Fitimu Ladrovciju (Fitim Lladrovci) bivšem borcu ISIS-a, koji je već odležao tri godine u zatvoru na Kosovu zbog odlaska na ratište u Siriji. 

O putu Fitima Ladrovcija sa Kosova u Siriju i nazad, čitajte u:

Ekskluzivna ispovest Fitima Ladrovcija, borca ISIS-a sa Kosova za Ekonomist: Kalifat još nije gotov

Specijalno tužilaštvo navodi da je F.L. podstrekivao na vršenje terorističkih dela tako što je od 2018. do aprila 2019. putem društvene mreže Fejsbuk podržavao terorističke napade koji su se dogodili u crkvama i hotelima u Šri Lanki, u kojima je poginulo najmanje 139 ljudi, uključujući 45 dece.

Ladrovci je objavio video snimke, fotografije i pisane komentare u kojima izražava otvorenu podršku i simpatiju za terorističku organizaciju Islamska država – ISIS, navodi tužilaštvo.

„Uz Alahovu pomoć, Ummet-ova deca su napala tamo gde najviše boli, na crkve i hotele na Šri Lanki i sutra će ponovo napasti, ali ovaj put u Parizu, Londonu, Vašingtonu i Njujorku… svaki musliman je projekat za džihad u budućnosti. Alah je obećao da će džihad ostati do poslednjeg sata i verujemo u Alaha“, naveo je F.L. na Fejsbuku, stoji u saopštenju tužilaštva.

On je propagirao islamizam, objavljivao fotografije koje predstavljaju džihadiste i bombaše samoubice, a u komentarima je podsticao izvršenje terorističkih akata. Ovim radnjama, navode iz tužilaštva, počinio je krivično delo podsticanja na izvršenje terorističkih dela.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.