Pomoć iz Italije za udruženje „Podrži me“ iz Kosovske Mitrovice

Podrži me donacija
FOTO: RKP

Posredstvom administracije opštine Severna Mitrovica, Udruženju roditelja dece sa smetnjama u razvoju „Podrži me“, danas je dopremljena humanitarna pomoć iz Italije. Uprkos pandemiji virusa korona, humanitarna organizacija A.S.V.I. Onlus iz Milana, obezbedila je prehrambene i higijenske pakete za svu decu sa smetnjama u razvoju, na Severu Kosova, prenosi Radio Kontakt plus.

Pošto je Sever Mitrovice u karantinu i nalazi se pod posebnim režimom kretanja, glavna izvršna službenica u opštini Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, obezbedila je neophodne dozvole i prevoz do Centra, izjavila je Kontakt Plus radiju direktorka Udruženja “Podrži me”, Ivana Rakić.

“Humanitarna organizacija A.S.V.I. već godinama pomaže našu decu sa paketima hrane, higijenskim sredstvima, garderobom i obućom, ali i nameštajem i celim pokućstvom za svakog člana Udruženja kome je ovakva vrsta pomoći potrebna. Čak i u ovoj teškoj situaciji, pronašli su način da nam pomognu. Međutim, imali smo velikih problema oko dopremanja pomoći. Zahvaljujući podršci opštine Severna Mitrovica, a naročito našoj Adrijani Hodžić i volonterima, ova značajna pomoć danas nam je stigla”, kazala je Rakić.

Ona ističe da Udruženje ovih dana ne radi i dodaje da su roditelji dece jako uplašeni za zdravlje njihovih mališana.

Dodaje da su svakoga dana u kontaktu sa svojim korisnicima, kao i da je deci i njihovim roditeljima obezbeđena psihološka podrška putem interneta.

Hodžić Rakić
FOTO: Radio kontakt plus

Glavna izvršna službenica opštinske administracije Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, istakla je za Kontakt Plus da dopremanje pomoći organizaciji “Podrži me” nije zahtevalo poseban napor, jer kako je kazala, „u opštini svi imaju osećaj empatije prema ovoj deci i nikada neće odbiti nijedan zahtev koji dolazi iz ovog Udruženja, jer rade ogroman posao za decu sa smetnjama u razvoju i celokupno društvo, kada je reč o Severu Kosova“.

“Mi smo maksimalno iskoristili naš autoritet kao institucija i lokalna samouprava, prošli smo bez ikakvih problema sve tehničke barijere koje su se našle na putu zbog pandemije s kojom se suočava čitavo čovečanstvo. Kada je u pitanju pomoć porodicama sa decom koja imaju posebne potrebe, ne postoji granica koja može da nas spreči da im izađemo u susret”, kazala je Hodžić.

Ona je istakla da opština Severna Mitrovica nema poseban budžet kako bi u ovoj situaciji konkretno pomogla licima kojima je pomoć neophodna, ali da će, preko Ministarstva za zajednice i povratak, nastaviti distribuciju pomoći koja im bude dodeljena.

Na severu Kosova živi 144 dece i mladih sa smetnjama u razvoju.

Prošle godine, 26. juna počela je izgradnja Dnevnog centra u Mikronaselju u Severnoj Mitrovici za potrebe dece iz Udruženja roditelja bolesne i dece sa posebnim potrebama „Podrži me“.

Izgradnju ovog Dnevnog centra, podržavaju Vlada Republike Srpske i Kancelarija za KiM.

Radio Kontakt plus

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.