Srpska lista neće učestvovati na aprilskim izborima na Severu

FOTO: KoSSev

Srpska lista neće učestvovati na lokalnim izborima na Severu zakazanim za 23. april, saopšteno je upravo iz ove političke partije.

Tako su odlučili jer, kako su naveli, „nisu ispunjeni zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije“.

„Naša politička partija neće učestvovati na izborima, niti ćemo učestvovati na bilo kojim izborima dok naši legitimni zahtevi ne budu ispunjeni“, istakli su danas iz SL u saopštenju.

Na dan kada su Srbi odlučili da napuste kosovske institucije, iz Srpske liste poručili da će tako i ostati sve do: trenutka dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu što konkretno znači – dok ne povuče jednostrane i protivpravne odluke o preregistraciji tablica, dok ne formira ZSO u skladu sa Prvim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su po ovom pitanju zaključeni u okviru dijaloga, a na osnovama rada upravljačkog tima za izradu Nacrta Statuta ZSO.

Saopštenje SL stiže nakon što su iz kosovske centralne izborne komisije na adresu ove stranke uputili obaveštenje da je od 9. do 18. marta rok za prijavu partija za učešće na vanrednim izborima u opštinama na Severu.

„Ovim je više nego jasno da Priština i njena Centralna izborna komisija nastoje da bez uvažavanja legitimnih interesa srpskog naroda, mimo volje građana jednostrano organizuju izbore na severu Kosova i Metohije“, smatraju iz Srpske liste.

Centralna izborna komisija danas je zvanično započela predizborne aktivnosti prema operativnom planu za vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova zakazane za 23. april.

Radi se o odloženom datumu za izbore, jer su prethodno bili planirani za decembar.

I na tada raspisanim izborima, Srpska lista je ubrzo po raspisivanju saopštila da njihova partija na njima neće učestvovati.

Do izbora je došlo nakon što su Srbi napustili novembra meseca prošle godine sve kosovske institucije na Severu Kosova, uključujući srpske predstavnike u opštinama, vladi i skupštini, kao i predsednike opštinskih izbornih komisija na Severu.

Kako je nakon toga Priština raspisala lokalne izbore za Sever, na mesta četiri predsednika opštinskih izbornih komisija postavljeni su vršioci dužnosti iz drugih sredina.

Njihov prvi dolazak u Kancelarije OIK-a na Severu, sa namerom da počnu sa pripremama izbora, bio je početak novih decembarskih tenzija i razlog za odlaganje datuma izbora.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.