"Evri" za prosvetu i zdravstvo posle formiranja ZSO-a; policija potvrdila zakazivanje tuča između albanskih i srpskih mladića

Skupština opštine pri kosovskom sistemu Severna Mitrovica danas je usvojila finansijski izveštaj Administrativne kancelarije Severne Mitrovice za 2014. godinu, koji je predstavio gradonačelnik ove opštine, Goran Rakić. On je takođe, nakon sednice SO-a objasnio da je budžet ove opštine pre dva dana odblokiran, da što se tiče kapitalnih investicija, još uvek se čeka na potpisivanje memoranduma između resornih kosovskih ministarstava i lokalne (kosovske) samouprave, a da su iz kosovskog budžeta uplaćene plate radnicima lokalne samouprave, dok će plate zdravstvenim i prosvetnim radnicima, u narodu poznati kao "evri" – biti uplaćene nakon usvajanja Statuta Zajednice srpskih opština. SO Severna Mitrovica danas je takođe donela odluku da se za člana odbora za nevećinske zajednice ispred goranske zajednice imenuje Almira Muharemi, a da se preostali novac iz prošlogodišnjeg budžeta – 7. 872 evra, prenese na takozvane subvencije, na koje ima pravo kabinet gradonačelnika. Na današnjoj sednici je i vršilac dužnosti komandira policijske stanice Severna Mitrovica, Goran Živković, predstavio izveštaj policije o bezbednosnoj situaciji. Pred ovom SO je i novi rok – 30. jun, do kada će morati da usvoji opštinski budžet za 2016. godinu. 

Ukupan budžet Administrativne kancelarije za 2014. godinu – 4.479.314 evra, utrošeno 4.402.432 evra na:

plate – 3.183.582 evra

robe i usluge – 369.629 evra 

komunalije – 20.642 evra 

subvencije 67.166 evra 

kapitalne investicije – 796.016 evra 

Detaljan finansijski izveštaj Administrativne kancelarije Severne Mitrovice možete pogledati OVDE.

Budžet Administrativne kancelarije za 2014. godnu, možete videti OVDE (na 225. i 226. stranici)

"Što se tiče izveštaja gradonačelnika o budžetu za 2014. godinu, ukupan iznos budžeta je negde oko 4,5 miliona evra i iskorišćenost tog budžeta je negde oko 93 procenata. Nismo uspeli baš sve da iskoristimo i napomenuo bih da je to budžet Administrativne kancelarije, gde odbornici nisu učestvovali u formiranju tog budžeta, ali svakako da je budžet namenski iskorišćen i prema kodovima i prema budžetskim linijama i kako je bio usvojen i kako je bio planiran," objasnio je Rakić nakon sednice. 

On je dodao da je budžet opštine Severna Mitrovica za 2015. godinu "odmrznut", a da što se tiče kapitalnih investicija "taj budžet još uvek nije odmrznut", jer se čeka na potpisivanje memoranduma između ministarstava i lokalne samouprave. 

"Želeo bih još da kažem da smo zbog političke situacije koja je nastala u 2015. godini, da su naši budžeti bili blokirani – zamrznuti. Da su proteklih dana ti budžeti odmrznuti i nadam se da ćemo do kraja godine uspeti da iskoristimo sva sredstva, jer smo iskoristili dosta vremena," rekao je on i dodao: 

"Budžet za ovu godinu je oko šest miliona, a tu postoje i sredstva koja su odvojena preko nadležnih ministarstava. I moram da kažem da kapitalne investicije koje će finansirati ta nadležna ministarstva – taj budžet još uvek nije odmrznut, već trebamo potpisati memorandum i nakon toga ćemo moći da krenemo sa realizacijom tih projekata i trošenjem tog budžeta."

Situaciju u vezi sa delom budžeta za kapitalne investicije, objasnila je tokom sednice i šefica Administrativne kancelarije Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić.

"Što se tiče, konkretno, budžeta opštine Severna Mitrovica, budžet jeste odblokiran. Ne očekujemo nikakve probleme u isplaćivanju ličnih dohodaka, niti očekujemo probleme za isplatu iz kategorije roba i usluge. Ali postoji problematika kada su u pitanju kapitalne investicije. Kapitalne investicije se uvek troše planski. I uvek se unapred pravi nešto što se zove cash flaw – to je plan trošenja novca za kapitalne investicije. Mi smo jedan takav plan napravili na vreme, ali nismo mogli da ispoštujemo taj plan zato što nam je budžet do sada bio blokiran. I zato je neophodno napraviti realokaciju ovih sredstava, kao da nam je danas prvi dan godine kada možemo da trošimo sredstva. Stručni tim će raditi na tome, to jest, već radi na tome u saradnji sa gradonačelnikom i zamenikom gradonačelnika. Trudićemo se da na najefikasniji način rasporedimo sredstva kako bismo budžet realizovali. I svakako da ćete sa tim planom biti upoznati na vreme," objasnila je ona.

Rok za opštinski budžet za 2016 ističe u junu

I dok se deo opštinskog budžeta za tekuću 2015. može koristiti tek od pre dva dana, dok planiranje realokacije sredstava za kapitalne investicije za ovu godinu tek predstoji, sustiže već rok za usvajanje budžeta za narednu godinu.

Rakić je potvrdio da je opština Severna Mitrovica pred novim rokom – za usvajanje budžeta za 2016. godinu:

"Takođe, imamo već sledeći rok – 31. jun 2015. godine kada trebamo skupštinski da usvojimo budžet za 2016. godinu. Ja mogu slobodno da kažem da smo u škripcu sa vremenom, ali mislim da ćemo uspeti sve u zakonskom roku da usvojimo i pošaljemo prema centralnim vlastima u Prištini."

Plate radnika lokalne samouprave uplaćene, plate za zdravstvene i prosvetne radnike po formiranju ZSO-a

"Pre dva dana je budžet odmrznut i pustili smo plate za radnike Administrativne kancelarije, to jest, radnike koji rade u lokalnoj samoupravi. Što se tiče plata za prosvetu i zdravstvo, sigurno da ćemo iznaći pravo rešenje, rešenje koje će biti na zadovoljstvo upravo tih radnika. Ja ih molim za još malo strpljenja. Vrlo brzo dobiće čak i retroaktivno to što ih sleduje, ali konkretno, ne mogu da obećam kada će biti izvršena ta isplata. Otprilike, sigurno do formiranja Zajednice srpskih opština, to jest, do usvajanja statuta ZSO-a," objasnio je takođe Rakić. 

Predsedavajuća SO-a Ksenija Božović je takođe objasnila da ukoliko opština bude rasterećena plata radnika prosvete i zdravstva, budžet ove opštine moraće da bude revidiran. 

"Kao što smo i danas čuli na samoj sednici skupštine da je u pitanju oko formiranja ZSO-a i da vidimo konačno taj statut Zajednice i da vidimo koje će nadležnosti ta zajednica imati, a posle toga okvirno da se vidi da ako preuzima nadležnosti prosveta i zdravstvo, onda je opština rasterećena toga, ako ne, onda će budžet morati ponovo da bude revidiran," objasnila je ona. 

Bezbednosna situacija u Severnoj Mitrovici stabilna; sprečene tuče srpskih i albanskih maloletnika

Predstavljajući izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Severnoj Mitrovici, vršilac dužnosti policijske stanice, Goran Živković, objasnio je da masovnih međuetničkih incidenata u gradu nije bilo do sada u ovoj godini, a da je bezbednosna situacija u gradu stabilna.

Danas je javnost, ipak, prvi put mogla i da čuje potvrdu istinitosti višemesečnih glasina o praksi zakazivanja tuča grupa mladih Albanaca iz Južne Mitrovice i Srba iz Severne – preko društvenih mreža. Živković je objasnio da je Kosovska policija uspela da spreči zakazane tuče između maloletnih Srba, to jest srpske grupe "Mosto-klinci" i albanske grupe "Torcida-Trepča", koji su tuče zakazivali putem Interneta, te da je deset maloletnika saslušano u prisustvu roditelja, i da im je određen nadzor. 

"U više navrata sprečili smo da dođe do sukoba i zadnjih mesec dana nemamo međunacionalnih incidenata. Pojačali smo prisustvo prema Suvom Dolu, Bošnjačkoj mahali, prema glavnom Ibarskom mostu i policija intenzivnije prati lica koja se kreću u grupama ovim područjem," dodao je on.

Živković je istakao i da je u Severnoj Mitrovici za pet meseci registrovano 160 prijava, što je za 60 prijava manje od prošle godine u ovo vreme, podsetivši istovremeno na neke od međuetničkih incidenata koji su se dogodili u severnom delu Kosovske Mitrovice – napada na srpskog mladića koji je izboden nožem u blizini mosta i slučaj albanskog mladića koji je nestao pri pokušaju da pređe Ibar, a nakon čega, posle više dana potrage, njegovo beživotno telo je pronađeno u ovoj reci. 

On ni za jedan od ova dva slučaja nije mogao da objasni kakav je ishod istrage, sem da, prema njegovim saznanjima, nisu pronađeni napadači u slučaju napada na srpskog mladića, jer je istragu preuzela regionalna istražna jedinica, dok je slučaj utapanja albanskog mladića preuzeo EULEX.

 


Opština Severna Mitrovica u 2014. nije imala svoj budžet, a plate iz kosovskog budžeta za civilne službenike isplaćivane su preko Administrativne kancelarije. Tako je Severna Mitrovica bila jedina opština na Severu Kosova čiji radnici nisu učestvovali u izradi opštinskog budžeta za 2015, već radnici Administrativne kancelarije.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.