Đurić: Razgovori konstruktivni, izjave svađalačke

Šef kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, izjavio je danas u Briselu da su razgovori koje je vodio sa prištinskom delegacijom protekli u pozitivnom duhu, ali da suprotna strana izjavama za medije ne doprinosi izgradnji poverenja.

On je drugog dana tehničog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine rekao da je danas pre svega bilo reči o naplati osiguranja za motorna vozila na administrativnoj liniji sa Kosovom.

“Srbi i Albanci na KiM-u imaju i pravo i potrebu da administrativnu liniju svojim vozilima prelaze bez naplate dodatnog osiguranja i mi smo danas pristupili razgovorima u dobroj veri da će se to uskoro ostvariti,” saopštio je Đurić novinarima.

On je kazao da su razgovori bili konstruktivni, ali da prištinska strana nakon njih, preko medija, često salje neistinite i svađalačke poruke, navevši kao primer jučerašnju izjavu potpredsednice kosovske vlade Edite Tahiri da će Kosovo međunarodni pozivni broj dobiti preko Austrije.

“Mislim da albanska strana često propušta da uvidi da osim onoga što govorimo u sali imamo obavezu i odgovornost da našim javnostima, i srpskoj i albanskoj, šaljemo poruke koje će doprineti da se komšije gledaju sa više poverenja,” rekao je Đurić.

On je izrazio nadu da će prištinska strana ubuduće davati konstruktivnije izjave nakon briselskih rundi dijaloga.

Đurić je juče, nakon višesatnog razgovora o telekomunikacijama, rekao da je došlo do izvesnog napretka, ali da o toj temi još treba razgovarati.

On se večeras vraća u Beograd, ali će se tehnički dijalog u Briselu sutra nastaviti na ekspertskom nivou.

Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.