Uhapšeno osam aktivista PSD tokom protesta, ispisivali grafite po službenim automobilima

Foto: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Osmoro aktivista Socijaldemokratske partije (PSD) uhapšeno je danas u Prištini, nakon što su ispisivali grafite po službenim automobilima, prenose prištinski mediji.

Večeras se povodom ovog slučaja oglasila i Kosovska policija. U saopštenju ili razjašnjenju, navode da su neki od demonstranata oštetili  javnu imovinu, odnosno 29 službenih vozila, oštetivši ih sprejem i nalepnicama.

Naveli su i to su 8 demostranata privedena u policijsku stanicu, a da je protiv jednog po nalogu tužioca pokrenut slučaj „Napad na službeno lice“ i određeno mu zadržavanje od 48 sati, dok će se protiv drugih po nalogu tužioca za nepoštovanje naredbi i vandalizam izreći prekršaj prema Zakonu o narušavanju javnog reda i mira. Ističu i to da je kao dokaz zaplenjeno je  -10 sprejeva i nalepnica.

Takođe, ističu da je Uprava policije a u cilju razjašnjenja i istrage policijskih radnji u vezi sa upotrebom sile, na osnovu propisanih zakonskih procedura, obavestila je Policijski inspektorat koji je započeo istragu.

Nadzornik koji je rukovodio policijskom akcijom je suspendovan a pokrenut je i postupak za komandnu odgovornost, dodaju.

Dalje navode da je disciplinski postupak pokrenut je i protiv ostalih nadležnih nadzornika.

Kako prenosi Koha, stranka PSD danas je održala protest ispred zgrade u kojoj se nalazi nekoliko ministarstava, kao znak protivljenja na takse od pet evra za registracionu nalepnicu za automobile, a nakon sporazuma Ministarstva za infrastrukturu sa kompanijom „Auto kontrol Kosova“.

Oni su navodno, u znak protesta sprejem pisali grafite „Iznuda“, po parkiranim službenim automobilima.

Policija je zatim uhapsila osmoro aktivista ove stranke: Dardana Molićaja (Molliqaj), Teutu Rustu (Teutë Rrusta), Nola Nušija (Nushi), Zđima Hisenija (Zgjim Hyseni), Ćendrima (Qëndrim) Sahitija, Frašra Krasnićija (Frashër Krasniqi), Alija Krasnićija (Krasniqi) i Koraba Korču (Korça).

Nakon hapšenja, stigla je reakcija PSD-a.

„Tokom današnje akcije kojom se pokazuje iznuda koju Kurtijeva vlada čini građanima, dodatnim oporezivanjem registracije automobila i stvaranjem monopola za kompaniju, policija je nasilno intervenisala da zaustavi akciju hapšenjem i brutalnim povređivanjem aktivista PSD-a“, poručili su i ujedno zatražili da oni hitno budu pušteni.

Sa druge strane, kako prenosi Koha, policija tvrdi da su aktivisti PSD bili agresivni i da su ometali policijske službenike u vršenju svog posla.

„Oni su neprestano pokazivali znake agresije, niske radnje fizičkog kontakta sa pripadnicima policije, nepoštovanje naredbi policijskih službenika i njihovo ometanje u vršenju službenih dužnosti. U takvim okolnostima policija je njih osam sprovela u policijsku stanicu i trenutno se obrađuju u preliminarnoj fazi“, navodi se u policijskom saopštenju, prenosi Koha.

O slučaju je obavešten tužilac. Radi se na rasvetljavanju svih okolnosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.