CIK produžio rok za prijavu političkih subjekata za izbore na Severu

Izvor: Economia online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska centralna izborna komisija produžila je rok za prijavu političkih subjekata za učešće na vanrednim lokalnim izborima za gradonačelnike u četiri opštine i za dve skupštine opština na Severu Kosova, koji su zakazani za 23. april.

Ranijom odlukom CIK-a, ovaj rok bio je zakazan za 18. mart, ali je produžen do 22. marta.

Svrha je da se tako subjektima da više vremena.

Prema rečima izvršnog direktora CIK-a, Besnik Bužala (Buzhala) produžavanje roka ne ugrožava operativni plan.

„Ovaj period ne ugrožava ostale aktivnosti koje su planirane operativnim planom. Ovo se odnosi na aktivnost kojoj je komisija dala značaj i pomerila rok za prijavu sa 18. marta na 22. mart, odnosno za četiri dana“, rekao je Bužala.

KoSSev: Centralna izborna komisija danas je zvanično započela predizborne aktivnosti prema operativnom planu za vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova zakazane za 23. april.

Radi se o odloženom datumu za izbore, jer su prethodno bili planirani za decembar.

Do izbora je došlo nakon što su Srbi napustili novembra meseca prošle godine sve kosovske institucije na Severu Kosova, uključujući srpske predstavnike u opštinama, vladi i skupštini, kao i predsednike opštinskih izbornih komisija na Severu.

Kako je nakon toga Priština raspisala lokalne izbore za Sever, na mesta četiri predsednika opštinskih izbornih komisija postavljeni su vršioci dužnosti iz drugih sredina.

Njihov prvi dolazak u Kancelarije OIK-a na Severu, sa namerom da počnu sa pripremama izbora, bio je početak novih decembarskih tenzija i razlog za odlaganje datuma izbora.

I na tada raspisanim izborima, Srpska lista je ubrzo po raspisivanju saopštila da njihova partija na njima neće učestvovati.

Isto su poručili i danas, nakon što im je iz CIK-a stiglo obaveštenje da je rok za prijavu započeo. Oni na aprilskim izborima neće učestvovati, a zbog toga što „nisu ispunjeni zahtevi zbog kojih su napustili kosovske institucije“. 

O tome opširnije: 

Srpska lista neće učestvovati na aprilskim izborima na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.