EU ponovo poziva kosovsku vladu da se drži zakonskih procedura pri eksproprijaciji

FOTO: KoSSev

Osnivanje četiri baze Kosovske policije na zemljištu u privatnom i društvenom vlasništvu – u nekim slučajevima pre pokretanja postupka eksproprijacije – izaziva zabrinutost u vezi sa imovinskim pravima na severu Kosova i vlasti se moraju na adekvatan način time pozabaviti, poručili su danas iz Kancelarije EU u Prištini.

Više od 138 hektara – ukupna je površina imovine na Severu Kosova koja se ekspropriše, preko odluka kosovske vlade od prošle ili ove godine.

Iako u samim odlukama nije bilo precizirano šta će se na eksproprisanim parcelama graditi, na nekim od zemljišta koja su eksproprisana, kako u Leposaviću, tako i u Zubinom Potoku – nikle su ili se započelo sa izgradnjom baza Kosovske policije.

Radi se o zemljištima koja su delom i privatno, ali i opštinsko vlasništvo, a koji, kako su i sami potvrdili, o tome da će im zemljište biti eksproprisano ništa nisu znali.

Posebno je javnost uzburkala odluka od 16. januara kojom Priština ekspropriše brdo od preko 83 hektara u selima Dren i Lešak. Onda kada su vlasnici ovih parcela jednog dana videli da se na njihovim imanjima nešto radi, odnosno da se gradi baza Pogranične policijske jedinice – podigli su glas.

Evropska unija tada je Prištinu pozvala da posebno u ovim slučajevima obrati pažnju na zakonske procedure, da bi kosovska vlada potom sazvala javne rasprave, na kojima su meštani, vlasnici i njihovi advokati iznosili svoje stavove.

Ishod ovih rasprava nije bio poznat sve do pre dva dana, kada je na sednici kosovske vlade usvojena nova preliminarna odluka o eksproprijaciji u opštinama na Severu, kojom se obuhvatila prethodna odluka iz 2. februara ove godine

Prema ovoj odluci, proces eksproprijacije zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku se nastavlja i to nakon što je Odeljenje za eksproprijaciju posle održanih javnih rasprava sa građanima, zaključilo da su „zadovoljene sve pravne odredbe“.

Kako je ova nova odluka ponovo naišla na kritiku Beograda i Srpske liste da je reč o „jednostranom potezu“, ali i nakon što je izvestiteljka za Kosovo u Evropskom Parlamentu ukazala kosovskoj vladi da ovim slučajevima „mora da pristupa izuzetno osetljivo“ – ponovo je reagovala Evropska unija.

I oni ponovo poručuju da je reč o temi inače osetljivoj po prirodi.

Takođe, ponovo su i ovog puta istakli da se zbog toga moraju pratiti koraci zakonske procedure, posebno prema vlasnicima:

„Unapred obaveštavanje i sveobuhvatno informisanje vlasnike nekretnina“.

Naglasili su da vlasnici ovih nekretnina imaju pravo da daju komentare na traženu eksproprijaciju, mogućnost odgovarajućeg pravnog leka, kao i njihovu adekvatnu naknadu – pre nego što je proces doveden do zaključka.

Takođe su istakli i da podizanje četiri baze Kosovske policije na zemljištu u privatnom vlasništvu, u nekim slučajevima pre pokretanja postupka eksproprijacije – izaziva zabrinutost u vezi sa imovinskim pravima na Severu Kosova.

„Sa ovom temom se vlasti Kosova moraju na adekvatan način pozabaviti“, zaključili su iz EU.

Pročitajte još:

Kramon o eksproprijaciji: Jedna od glavnih zabrinutosti, situacija je krhka, hajde da ne dolivamo ulje na vatru

Kosovska vlada usvojila Nacrt preliminarne odluke o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Z. Potoku; SL i Petković: Narod to neće dozvolitiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.