EU: Nacrt statuta polazište za Zajednicu, Hrvatska nudi svoj model

ZSO transparent
ZSO

Izvor: Zeri/Dojče vele (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Iz EU navode da nacrt statuta Zajednice, koji je predstavio Upravljački tim, nije konačan već važna polazna osnova. Sa svoje strane, Kurti je predstavio svoj nacrt vizije. Dva nacrta statuta i nikakvo rešenje?

U debati o Kosovu, održanoj u utorak u Evropskom parlamentu, prisustvovao je i evropski komesar za proširenje i susedska pitanja Oliver Varhelji. Za njega bi nacrt statuta upravljačkog tima Kosova trebalo da bude polazna tačka u razgovorima o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom. Prema nacrtu statuta Zajednice, koje je predstavljeno 2. maja u Briselu, ona će biti „poseban oblik organizovanja, osnovan u cilju zaštite ljudskih i manjinskih prava“, rekao je Varhelji.

Hrvatska nudi svoj model nacionalnih manjina

Evropski komesar je istakao stvaranje Zajednice kao obavezu koja proizilazi iz sporazuma o dijalogu.

„Sve obaveze iz dijaloga moraju se sprovesti bez odlaganja i bez uslova, uključujući i onu iz sporazuma iz 2013. i 2015. godine za stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Kako je naglasio specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak, nacrt predloga koji je na poslednjem sastanku izneo upravni tim je polazna tačka za dalje diskusije o osnivanju Zajednice“, rekao je Varhelji.

Uzor za Kosovo ponudio je ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, koji je u utorak posetio Prištinu. Hrvatski model postupanja sa pravima nacionalnih manjina može poslužiti kao dobar model i za Kosovo, rekao je Radman i dodao da njegova zemlja podržava svaki sporazum između Kosova i Srbije. Prema rečima hrvatskog ministra spoljnih poslova, model njegove zemlje je bio uspešan, ali postoji mnogo modela u svetu koji se mogu koristiti.

Gervala: Ne treba nam druga srpska republika

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala je sa svoje strane rekla da je Kosovo razmatralo brojne modele za zaštitu manjina, ali je podvukla da „Ustav Kosova nudi manjinama mnogo više prava nego svi modeli drugih“.

„Bavili smo se modelima, videli smo šta predstavljaju, za nas nisu odgovarajući, jer krše crvene linije koje imamo u ovom dijalogu. Na Kosovu se ne može primeniti nikakva formacija, nijedna vrsta asocijacije, nikakav mehanizam, ako se kao prvo, krši suverenitet zemlje, drugo – Ustav zemlje i treće funkcionalnost Republike Kosovo, jer ova tri elementa su osnova za funkcionisanje države. Ono što smo videli u Bosni i Hercegovini kroz instaliranu Republiku Srpsku je potpuna blokada funkcionisanja države. To se neće desiti u Republici Kosovo. Ovom regionu je dovoljna jedna srpska republika i nije mu potrebna druga“, rekla je ministarka Donika Gervala.

Prvi nacrt Zajednice

Upravljački tim za izradu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom predstavio je pre nedelju dana u Briselu prvi nacrt. Ovaj nacrt ima 67 članova i podeljen je u devet poglavlja, kao što su: opšte odredbe, pitanja zajednice, organizaciona struktura, članstvo u Zajednici i odnosi između opština članica, imovina i prihodi, oblici neposrednog odlučivanja, promene statuta Zajednica. Zajednica, raspuštanje Udruženja i prelazne i završne odredbe. Prema nacrtu statuta koji su u utorak objavili prištinski mediji, Asocijacija će biti „poseban oblik organizovanja, osnovan radi zaštite ljudskih i manjinskih prava“ svih stanovnika i zajednica koje žive u opštinama koje su deo Udruženja. Njen administrativni centar, na osnovu predstavljenog nacrta statuta, je Severna Mitrovica. Održavaće se Skupština Asocijacije, koju biraju opštine članice, a Skupština je najviši organ Udruženja.

Ovom nacrtu statuta, koji su objavili prištinski mediji, oštro se protivio predsednik Demokratskog saveza Kosova u opoziciji Ljumir Abdidžiku. Prema njegovim rečima, „nacrt, koji je izradio Upravni tim, više je od udruženja i više je od autonomije, to je država u državi. On je na društvenim mrežama napisao da je „organ koji donosi zakone, upravlja nacionalnim dobrima, bogatstvom javnim i prirodnim resursima, organ koji organizuje izbore, održava referendume i dobija ovlašćenja od Skupštine i Vlade Kosova, nema mesta u našoj državnoj i ustavnoj regulativi“.

Nacrt vizije premijera Kurtija

Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je ovaj nacrt statuta čim je predstavljen u Briselu, rekavši da je nespojiv sa Ustavom i zakonima Kosova, ali i evropskim vrednostima. Istovremeno, Kurti je predložio nacrt-viziju, kako je on naziva, kako vrednosti i principi treba da se bave pitanjem manjinskih zajednica na Kosovu. U ovom dokumentu kosovskog premijera, između ostalog, kaže se da će ponuditi mogućnosti pripadnicima srpske zajednice na Kosovu da promovišu i štite svoja prava kroz „samoupravni okvir“, direktan kanal komunikacije sa Vladom Kosova, kao i mogućnosti da je finansiraju Kosovo i druge zemlje, uključujući i Srbiju. A predsednik Srbije je, nakon što je Kurti odbio nacrt Asocijacije koji je predstavio upravljački tim, rekao da je „veoma zabrinut, jer da li je jasno da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre deset godina za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom”. „Kosovo će ili prihvatiti ono što smo dogovorili 2015. godine, ili će to biti kraj svega“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka 2. maja u Briselu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Nacrt vizije Asocijacije koju je predstavio premijer Kurti podržava ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot, koji je rekao da je vreme da „Kosovo sa svoje strane zvanično predstavi nacrt statuta Asocijacije.“

Prema njegovim rečima, takav dokument treba da bude predstavljen na osnovu nacrta vizije koji je predstavio premijer Kosova Aljbin Kurti. „Saveznici Kosova žele da vide napredak u normalizaciji odnosa sa Srbijom“, rekao je ambasador Abot, potvrđujući da britanski izaslanik za zapadni Balkan Stjuart Pič boravi ove nedelje u poseti Kosovu.

Kosovo i Srbija su se 2013. godine dogovorile o osnivanju Asocijacije. Takođe 2015. usaglašeni su njeni principi. Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da su 22 člana Asocijacije u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Osnivanje Asocijacije je već predviđeno sporazumom postignutim u Ohridu 18. marta između Kosova i Srbije. Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je prošle nedelje da „sprovođenje Ohridskog sporazuma počinje Zajednicom opština sa srpskom većinom na Kosovu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.