Predavač sa Harvarda za N1: Vučić bi trebalo da se najviše plaši samog sebe

Poslednja dva petka u Srbiji su istorijska, a protesti “Srbija protiv nasilja” su dokazali da su Beograd i Srbija živi, što se nije uzimalo zdravo za gotovo, kaže za N1 sociolog Danilo Mandić, predavač na Univerzitetu Harvard.

Mnogima je delovalo da je u srpskom društvu gotovo sa pokretom protiv korupcije, nasilja, divljaštva, a sada se ispostavilo da to nije tačno, rekao je on u emisiji Iza vesti.

“Narod je preživeo sve – Miloševića, sankcije, hiperinflaciju, ratove, bombardovanje, agresiju NATO-a – preživeće i jednog recikliranog šešeljevca”, kazao je Mandić.

Prema njegovim rečima, protesti “Srbija protiv nasilja” su jedna faza društvenog pokreta, koji se kreću u fazama mobilizacija i demobilizacije.

Navodi i da “ključan momenat” predstavlja pojava takozvanih “elitnih prebega” iz samog režima.

“Strukturalno, kad brod krene da tone ove ‘zorane mihajlović’ i ‘dragani šormazi’ i sve to što beži, ja mislim da je to razlog za paniku iz perspektive režima, a iz perspektive društvenog pokreta i opozicije, mislim da to treba da se oberučke prihvati i slavi”, rekao je Mandić.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.