Eskobar u Prištini, kratka javna obraćanja

Kurti Eskobar
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

U Prištini danas boravi specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Jutros je razgovarao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani a upravo su završeni razgovori sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. I dok hvale sebe, kosovski predstavnici teško optužuju Srbiju za opstrukciju dijaloga i odbijanje da raspusti „kriminalne grupe u severnom delu zemlje“. Ovaj trojac se uzajamno nazvao velikim prijateljima i saveznicima.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Kurti je naglasio da je Eskobar veliki prijatelj Kosova, ali da on ne doprinosi samo „miru, bezbednosti i demokratizaciji“ na Kosovu, već i u regionu. Sâmo Kosovo i SAD imaju nepokolebljivo partnerstvo.

Za kosovskog premijera Aljbina Kurtija, redosled tema na upravo završenim razgovorima su značaj bilateralnih odnosa Kosova i SAD, napredak u reformama, te dijalog.

Kosovo je konstruktivna i kreativna strana u dijalogu sa Srbijom, istovremeno posvećeno postizanju pravno obavezujućeg sporazuma i normalizaciji odnosa i uzajamnom priznanju, tvrdi Kurti.

Na prethodnoj konferenciji za medije, kosovska predsednica Vjosa Osmani je takođe ponovila još jednom da je Kosovo „uvek bila konstruktivna strana u dijalogu“, i da je posvećeno tome da se intenzivira proces dijaloga Beograda i Prištine što je pre moguće.

„U ovom teškom vremenu za svet, Kosovo je posvećeno da učini sve što može da podrži naš rad u odbrani mira i demokratije. To je dokazano i u sankcijama Rusiji. Danas smo takođe razgovarali o potrebi da se napreduje u procesu dijaloga. Kosovo je uvek bilo konstruktivna strana u ovom procesu. Takođe je spremno da još više poveća svoju posvećenost kako bi se intenzivirao proces dijaloga”, rekla je ona.

Sa druge strane, još jednom je optužila Srbiju da, kako tvrdi, odbija da poštuje potpisane sporazume, posebno onaj o kako navodi, „razbijanju kriminalnih grupa u severnom delu zemlje“.

Srbija nastavlja da podržava ove strukture finansijski i politički, tvrdi Osmani.

Američki gost je u oba obraćanja istakao podršku SAD Kosovu, odnosno njegovim evroatlantskim integracijama i dijalogu sa Srbijom, a Kosovo je nazvao „veoma dobrim saveznikom SAD i dobrim prijateljem“.

„Svrha posete je da se vidi način saradnje sa veoma dobrim saveznikom i dobrim prijateljem. To je prijateljstvo i partnerstvo zasnovano ne samo na zajedničkom interesu, već i na deljenju istih vrednosti. Želim da izrazim kontinuiranu američku podršku evroatlantskim aspiracijama Kosova i solidarnost za Kosovom u ovom trenutku krize”, kazao je.

Osmani Eskobar
FOTO: KoSSev

S obzirom na to da su i Kurti i Osmani isticali doprinos Kosova zajedničkoj zapadnoj evroatlantskoj platformi, posebno kroz promptno uvođenje sankcija Rusiji, Eskobar je primetio „pozitivan doprinos Kosova agendi demokratije i slobode“, koju dele sa SAD.

„Veoma sam ponosan što je Kosovo doprinelo našoj zajedničkoj agendi, događaji ove nedelje na Kosovu su važni pokazatelji kako Kosovo pozitivno doprinosi agendi demokratije i slobode“, kazao je u kratkom obraćanju američki diplomata.

Prema ranijim najavama, Eskobar će se danas sastati i sa opozicionim liderima.

Eskobar će, kako je u međuvremenu potvrđeno, sutra boraviti u Beogradu gde će se najpre sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem a potom i sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

Eskobar je u Prištinu stigao nakon prošlonedeljne posete evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka, koji će, prema pojedinim nezvaničnim i nepotvrđenim najavama i sutra ponovo posetiti Prištinu, ali i desetak dana pred istek roka o preregistraciji tablica Republike Srbije gradova na Kosovu na RKS.

U nedavnom intervjuu za RTV Kim američki ambasador Džefri Hovenijer koji je bio u današnjoj pratnji Gabrijela Eskobara, kazao je da premda SAD, podržavaju odluku kosovske vlade o ukidanjuu tablica KM, sa druge strane izražavaju i zabrinutost kratkim rokom.

„Moja poruka Vladi Kosova je bila da verujemo da je potrebno više vremena, da nismo oduševljeni kratkim rokom, jer je ovo teško za ljude i naporno. Nadamo se da će biti produžen rok“, kazao je Hovenijer prošle nedelje. 

Eskobar je u Prištini, odnosno Beogradu poslednji put boravio krajem avgusta, tada u zajedničkoj poseti sa Lajčakom, u pokušaju da se prvo izdejstvuje produžetak roka o izdavanju ulazno-izlaznog dokumenta, odnosno zajedničkog rešenja još jednog vrućeg pitanja. Sve je rešeno sporazumom od 27. avgusta da se Srbija ukine ulazno-izlazne dokumente koje je izdavala onima sa kosovskim ličnim kartama koji putuju centralnom Srbijom, a Priština da odustane od toga da takva ista dokumenta izdaje srpskim državljanima.

Eskobar se u popodnevnim časovima, kako je najavljeno, sastao sa predstavnicima opozicije ali i sa Srpskom listom, što je potvrdila sama Srpska lista objavom na Fejsbuku uz fotografiju.

srpska lista sa eskobarom
FOTO: Srpska lista/Fejsbuk


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.