Kurtijev kabinet: Portugal među prvima zvanično podržao Kosovo za učlanjenje u S.Evrope

Kurti ambasador portugala
FOTO: Kosovska vlada

Na putu ka Savetu Evrope prištinski zvaničnici se sve aktivnije sastaju sa predstavnicima zemalja na ovom kontinentu i njihovim ambasadorima na Kosovu. Tako je bilo i danas kada su se prvo Vjosa Osmani, a potom i Aljbin Kurti, sastali sa novim ambasadorom Portugala. Oboje su mu se zahvalili na podršci Kosovu za učlanjenje u SE.

Kosovska predsednica primila je danas akreditive novog ambasadora Portugala na Kosovu, Horhea Ajresa Roze De Oliveiru.

Osmani je ukazala na dobre bilateralne odnose i iskazala uverenje da će se pozitivni pomaci nastaviti i tokom mandata novog ambasadora.

Iz kosovskog predsedništva saopšteno je da je Osmani sa De Olivierom razgovarala o procesu liberalizacije viznog režima i članstvu u Savetu Evrope.

„Predsednica Osmani je zahvalila Portugalu na bezrezervnoj podršci u ova dva procesa i ponovila je stav da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i da preporuku Evropske komisije treba uzeti kao osnovu za ukidanje viza“, saopšteno je iz kabineta Vjose Osmani.

Još jednom je izrazila očekivanje da će odluka u vezi sa viznom liberalizacijom biti doneta tokom češkog predsedavanja, dok je za članstvo u SE kazala da je ono u funkciji jačanja sloboda i ljudskih prava.

Sa istim ovim ambasadorom u međuvremenu se sastao i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Oni su takođe razgovarali o intenziviranju odnosa, dok se Kurti zahvalio Portugalu na „izuzetnom priznanju i podršci koju decenijama pruža Kosovu“

Kurti je takođe ukazao i na doprinos ove zemlje u ispunjavanju ciljeva Kosova u vezi sa evroatlantskim integracijama, jačanjem mira i stabilnosti u regionu.

„Ambasador je istakao kontinuiranu podršku i na međunarodnoj sceni od strane Portugala, kao jedne od prvih zemalja koja je zvanično podržala Kosovo u nastojanjima za članstvo u Savetu Evrope“, ujedno navode iz kabineta kosovskog premijera.

Kurti mu se zahvalio i na podršci u oblasti bezbednosti putem portugalskih trupa u sastavu KFOR-a.

Nakon podnošenja zahteva ranije ove godine za članstvo u Savetu Evrope, prištinski zvaničnici sve aktivnije lobiraju, odnosno sve češće se sastaju sa predstavnicima zemalja na ovom kontinentu i njihovim ambasadorima na Kosovu.

Samo sedamnaestog oktobra Kurti, Osmani i zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi sastali su se ukupno sa šest ambasadora zemalja u Evropi i sa svima razgovarali upravo o ovom pitanju.

Tog istog dana se ujedno predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca, sastao sa delegacijom Odbora za spoljnu politiku Parlamenta Republike Portugalije, od koje je takođe zatražio nastavak pružanja podrške viznoj liberalizaciji i evrointegracijskim procesima Kosova, krenuvši od Saveta Evrope, preko EU, NATO-a i drugih međunarodnih organizacija.

Pročitajte još:

Prištinski zvaničnici i serija sastanaka sa ambasadorima, traže podršku za SE, EU i viznu liberalizacijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.