Eskobar sa Vučićem i Petkovićem, medijima prosleđena saopštenja, Vučić večeras na TV Prva

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

Vest je ažurirana

Nakon Prištine, kako je i najavljeno, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, danas je u Beogradu održao sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem. Za razliku od Prištine, gde je američki izaslanik nakon sastanaka sa kosovskim zvaničnicima održao zajedničke konferencije za medije sa Aljbinom Kurtijem, iz Beograda su se detalji sastanaka sveli na saopštenja.

Kako je nakon sastanka sa Vučićem saopšteno iz Predsedništva Srbije, razgovaralo se o aktuelnim dešavanjima u okviru procesa normalizacije odnosa sa Prištinom, nastavku dijaloga, kao i pronalaženju održivih rešenja.

U međuvremenu sa Gabrijelom Eskobarom sastala se i premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je sa sastanka poslala istu poruku kao i predsednik Srbije – za nastavak dijaloga od ključnog je značaja poštovanje i primena već postignutih dogovora kako bi svaki naredni korak u dijalogu imao smisla.

Brnabić je, kako se navodi u saopštenju njenog kabineta, podcrtala i to da će uskoto biti 10 godina od Briselskog sporazuma, a da ZSO još uvek nije formirana.

„Vučić je još jednom istakao punu posvećenost Srbije nastavku procesa dijaloga i rešavanju otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, sa akcentom na potpunoj primeni do sada potpisanih sporazuma u Briselu i poštovanju međunarodnog prava“, navode iz Predsedništva.

Američki izaslanik na ovom sastanku izrazio je očekivanje da će se dijalog nastaviti „dinamično i konstruktivno“.

„To je značajno, kako za građane, tako i za sveukupan mir, stabilnost i napredak regiona, uz brzo okončanje pregovora“, kazao je on, navode iz Predsedništva.

Za to vreme, na Instagram profilu srpskog predsednika, najavljeno je da će Vučić o „svim najvažnijim temama za državu i narod“ govoriti večeras na TV Prva.

Da je Beograd spreman za nastavak pregovora, ali i da insistira na sprovođenju postignutih dogovora, Eskobaru je potom poručio i Petar Petković.

Kako navode iz Kancelarije za KiM, tokom razgovora glavnog srpskog pregovarača sa izaslanikom Amerike bilo je reči o pitanjima registarskih tablica i energetike.

Upravo o pitanju tablica, odnosno primeni odluke kosovske vlade o preregistraciji srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na tablice RKS čiji rok ističe za desetak dana, 31. oktobra, Eskobar je govorio sinoć tokom boravka u Prištini. U intervjuu za Kanal 10, otkrio je da SAD i zemlje članice Kvinte zahtevaju da se primena te odluke ponovo produži – sada na 10 meseci.

„Želimo da se odluka primeni na miran način, da se ne podižu tenzije i da ne skrenemo pažnju sa stvari koje treba da uradimo. Nije tajna da smo tražili duži period primene do još 10 meseci. Voleo bih to da vidim. Ovo je nešto što ne traže samo SAD, već cela Kvinta“, poručio je Eskobar, dodajući da se za to još uvek čeka odgovor Prištine.

Cilj zahteva sa odlaganjem, kako je sinoć kazao, je da se izbegnu tenzije na Severu do kojih je došlo 31. jula.

Eskobar je u ovom intervjuu ujedno kazao da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Kosovo preuzelo i koja mora da bude ispunjena, ali u skladu sa kosovskim ustavom.

Sa druge strane, naglasio je i da svi predlozi koji dolaze iz EU za konačni sporazum treba da se shvate ozbiljno i otkrio da su za krajnji sporazum „u pitanju nedelje“. Više o tome ovde.

Kada je u pitanju energetika, Petković je američkog izaslanika podsetio na to da je Beograd ispunio sve korake iz njene Mape puta.

Kako je juče prenela RSE, pozivajući se na potvrdu pres službe EU, 18. oktobra su kosovski operater prenosnog sistema KOSTT i snabdevač Srba na Severu Elektrosever završili potpisivanje tehničkih sporazuma, čime je Elektosever obezbedio bazu podataka kupaca.

U nastavku razgovora, kako navode iz Kancelarije, Petković je Eskobaru skrenuo pažnju i na jučerašnju presudu koju je na ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića doneo Osnovni sud u Prištini, kojom je predsednik PO opštine Zvečan osuđen na godinu dana zatvora.

Podsetio je takođe i na slučaj dvadesetogodišnjeg Nikole Nedeljkovića, koji je za Vidovdan uhapšen na Gazimestanu i samo zbog isticanja srpskih simbola osuđen na osam meseci zatvora.

„Beograd odlučno zahteva puno poštovanje člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na KiM, na šta su više puta ukazali i najviši predstavnici međunarodne zajednice“, navode iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju Kancelarije za KiM, nema detalja o tome šta je na ovom sastanku govorio Eskobar.

Šta je Eskobar govorio juče u Prištini, detaljnije čitajte u posebnim vestima:

Eskobar: Šta god da EU predloži za konačni sporazum treba shvatiti ozbiljno, u pitanju su nedelje

Eskobar: Tražili smo da se primena odluke o preregistraciji produži za još 10 meseci

Eskobar u Prištini, kratka javna obraćanja