Eskobar: Ostavke bolji i brži način ako Priština želi učešće Srba na izborima; Krasnići: Peticija jedini put

FOTO: KoSSev

Pozivi da gradonačelnici iz četiri opštine na Severu Kosova podnesu ostavke kako bi otvorili put novim izborima, zapravo su zahtevi Beograda, poručio je danas na konferenciji za medije kosovski ministar administracije i lokalne samouprave, Eljbert Krasnići.

Prema medijskim izveštajima sa ove konferencije, on je zapravo reagovao na navode specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, Gabrijela Eskobara – da bi ostavke bile brži i bolji način, ukoliko kosovske vlasti žele da održe nove izbore na kojima bi učestvovali Srbi.

Eskobar je ujedno u jednom delu intervja za Glas Amerike koji je objavljen danas,  kazao da rešenje da se to održi kroz peticiju – nikada do sada nije bilo primenjeno, te da brojni propisi i zakoni koji bi se na to odnosili nisu na snazi.

Ipak, Krasnići je ponovo govorio o Administrativnom uputstvu za smene gradonačelnika – koje je konačno sastavila kosovska vlada ovog meseca.

Ponovio je i danas, da je to direktiva koja otvara put za prestanak mandata predsednika opština i, po njemu, to je jedini način da se novi izbori održe.

“Nakon prikupljanja potpisa građana, peticija se prosleđuje Skupštini opštine. Ovo Uputstvo nije samo za četiri opštine na severu, već generalno za sve opštine u Republici Kosovo“.

„Administrativno uputstvo je demokratski proces. Sve ostalo nije zahtev tamošnjih građana, već zahtev iz Beograda. To nisu zahtevi u korist građana“, smatra on.

Beograd, dodao je Krasnići, Srbe opstruisao i sprečio da na izbore izađu.

Kaže da je u kontaktu sa gradonačelnicima, ali i građanima.

„Imamo upravu koja je na usluzi građanima. Ranije to nije bilo zato što su oni bili u službi Srpske liste, a ne građana“

Upitao je Ko može da garantuje da će Srbi sada izaći na izbore, ako gradonačelnici podnesu ostavke?

„Zbog toga je i važno da imati volju građana da učestvuju na izborima“, smatra ovaj ministar.

Priština je 10. jula postigla dogovor sa EU za smanjenje tenzija, koji osim povlačenja dela policije iz opštinskih zgrada, uključuje održavanje novih izbora u četiri opštine na Severu.

Ove četiri opštine trenutno vode albanski gradonačelnici, pobedom na aprilskim izborima na kojima Srbi nisu učestvovali.

Izbore još od 3. juna od Prištine traži Evropska unija, a od Beograda da utiče na to da Srbi na njima učestvuju bez preduslova.

Kosovski visoki zvaničnici više puta su ponavljali da je jedan od načina na koji bi novi izbori mogli da se realizuju upravo peticija građana.

Sa druge strane, više stranaka na Severu Kosova, kako najveća – Srpska lista, tako i pojedine opozicione građanske inicijative, uslovljavaju učešće na izborima. Jedan od uslova je povlačenje svih specijalnih jedinica sa Severa Kosova, kao i formiranje Zajednice srpskih opština.

Međunarodna zajednica je, međutim, u više navrata – tražila od političkih stranaka da se učešće na izborima ne uslovljava.

Pročitajte još:

Anketa: Većina bi potpisala peticiju za smenu gradonačelnika, deo ako se ispune uslovi ili traži BG

Objavljeno upustvo za smenu gradonačelnika: Potrebno 20 odsto za inicijativu i 50 + 1 za smenuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.