Ročište dvojici optuženih za ubistvo UNMIK i KP policajaca 2004. godine: Jedan oslobođen optužbi, drugom 8 godina zatvora

FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Osnovni sud u Prištini proglasio je oslobađajuću presudu protiv Bedrija Krasnićija po optužbi za ubistvo dva policajca 2004. godine u Podujevu, dok je Aljban Dezdari osuđen na osam godina zatvora zbog krivičnog dela „Pomaganje u izvršenju krivičnog dela ubistvo“.

Presudu dvojici optuženih saopštio je u sredu predsednik suda Arben Hoti, prenosi Zakletva za pravdu.

Prema presudi, nije dokazano da je Krasnići počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Troškove krivičnog postupka snosi Sud.

U međuvremenu, Dezdari je proglašen krivim i osuđen na osam godina zatvora za krivično delo „Pomaganje u izvršenju krivičnog dela“, dok je oslobođen optužbe za „Teško ubistvo u pokušaju“.

Istom licu u kaznu će se uračunati i vreme provedeno u pritvoru.

Inače, Bajram Kićmari (Kiqmari) i Faik Šaćiri (Shaqiri) su takođe optuženi u ovom slučaju za ubistvo policajaca, ali je Vrhovni sud u septembru 2017. godine, doneo rešenje za njihovo puštanje na slobodu, pošto je, prema ovom sudu, dvojici optuženih suđeno godinama unazad oko ovog događaja i da postoji presuda za obustavu istraga protiv njih.

Bivši Okružni sud u Prištini, 9. novembra 2007. godine, proglasio je krivim za napad samo Škumbina Mehmetija (Shkumbin Mehmetin), koji je smatran terorističkim i osudio ga na 30 godina zatvora, dok je oslobodio Nazima Kadrijua (Kadriun), Arbena Ahmetija (Ahmetin), Arsima Rašitija (Rashitin), Jetona Suljejmanija (Sylejmanin), Osmana Keljmendija, Fljorima (Florim) Ejupina, Džavita (Xhavit) Kosumina, Faika Shaćirija (Shaqirin), Nezira Keljmendija (Kelmendin), Irfana Ademina, Džafer Zimberaja (Xhafer Zymberajn) i Bajrama Kićmarija (Kiqmarin).

Tužilaštvo EULEX-a podiglo je 21. jula 2017. godine optužnicu protiv Bedrija Krasnićija, Aljbana Dezdarija, Bajrama Kićmarija i Faika Šaćirija za izvršenje krivičnih dela „Teško ubistvo“ i „Ubistvo u pokušaju“.

Prema optužnici, četvorica optuženih su 23. marta 2004. godine u Podujevu, u saradnji sa Agronom Suljejmanijem, Fljorimom Ejupijem i Škumbinom Mehmetijem napali patrolu UNMIK-a, koja je patrolirala u blizini sela Šakovica.

U optužnici se navodi da je optuženi najmanje 108 puta pucao na vozilo i njegova četiri putnika, pri čemu su ubili policajca UNMIK-a i kosovskog policajca A.R, koji su obavljali poslove zaštite pravnog poretka.

Službenik kosovske policije Basri Mulići i prevodilac UNMIK-a Rama Zeneli povređeni su od ispaljenih metaka.

Prema navodima optužnice, optuženi su namerno doveli u opasnost živote više ljudi, koji su se nalazili u vozilima iza automobila UNMIK-a, delujući iz nacionalnih pobuda i namerno izvršili ova dva ubistva.

Pročitajte još:

Optuženi za ubistvo dvojice policajaca kaže da je KIA pokušala da ga ubije u zatvoruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.