Eskobar još jednom o uzajamnom priznanju; Vučić: Samo sanjajte!

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

„U potpunosti podržavamo dijalog koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa. Za nas bi uzajamno priznanje trebalo da bude krajnji cilj, i to je važno“, kazao je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u intervjuu za Pavlović tudej u petak. Srpski predsednik Aleksandar Vučić danas mu je, odgovorio – „samo sanjaj međusobno priznanje“.

Eskobar je u intervjuu, između ostalog, kazao i da SAD smatraju da bi sve zemlje u regionu trebalo da priznaju jedna drugu, smanje barijere u trgovini, pomognu u rešavanju nekih od otvorenih pitanja preostalih iz 90-ih i da krenu napred u evropskim integracijama.

Govorio je i o evropskom, odnosno takozvanom nemačko-francuskom planu, navodeći da on sadrži odredbu u kojoj se navodi da svi postojeći sporazumi moraju biti implementirani.

„Kako god da napredujete u dijalogu pod okriljem EU, imaćete Zajednicu srpskih opština. Zato uvek kažem da će ona biti primenjena u nekom trenutku. Da li sadašnja vlada Kosova prihvata tu obavezu, ili ne, to nije sporazum između Kurtija i Srbije. To je sporazum između Srbije i Kosova i zato govorim da će se to dogoditi. To će biti osnov sporazuma o normalizaciji i nema zaobilaženja te obaveze“, naglasio je Eskobar.

Zahtev SAD-a za uzajamnim priznanjem Beograda i Prištine nije novina. I sam Gabrijel Eskobar, kao i drugi američki zvaničnici, u prethodnom periodu često su naglašavali da se ova zemlja zalaže za to da krajnji ishod dijaloga upravo bude sporazum u kojem bi stajalo da se dve strane uzajamno priznaju.

Intervju Gabrijela Eskobara za Pavlović tudej objavljen je u petak, međutim, pažnju većeg broja medija u Beogradu privukao je tek danas. Danas je i stigla reakcija srpskog predsednika, Aleksandra Vučića.

„Samo sanjaj međusobno priznavanje!“, odovor je Aleksandra Vučića na upit Večernjih Novosti.

Ubrzo nakon ove vesti oglasio se i sam predsednik Srbije kratkim video na društvenoj mreži Instagram, u kojem je, bez iznošenja drugih detalja poručio:

„Međusobno priznanje? Sanjajte. Živela Srbija“.

Izjava predsednika Srbije dolazi u istom danu kada specijalni izaslanik SAD-a Miroslav Lajčak boravi u Beogradu.

On je prethodno posetio Prištinu gde je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarao o evropskom predlogu, uslovima kosovske vlade za formiranje ZSO i pripremama za sastanak na visokom nivou, premda nije precizirano kada će se održati.

Trajković: Predsednik traži aboliciju za porodicu i kriminalce sa Severa; Vučić: Laže

Vučić je u istom video klipu na Instagramu prokomentarisao navode savetnice kosovskog ministra za zajednice i povratak, Rade Trajković, iznete u intervjuu za Danas.

Trajković je kazala da Vučić od Amerikanaca navodno traži aboliciju za svoju porodicu i kako je navela, kriminalce sa Severa Kosova – Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića, a za usaglašavanje sa francusko-nemačkim predlogom.

„Laže, LAŽE, kao i svi oni u Skupštini koji su govorili sve one besmislice. Brani me taman kao i moji koalicioni partneri. Moja porodica je ovde, ostaće u Srbiji kao i ja. Nikoga se ne plašimo zato što ništa ukrali nismo. Krivi smo jer smo branili Srbiju i branićemo Srbiju“, kazao je Vučić navodeći da je Trajković „zapadni agent“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.