Erdogan ponovo pozvao Kurtija da preispita odluku o otvaranju ambasade u Jerusalimu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan čestitao je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju na izboru, ali u čestitki i ponovo izrazio zabrinutost zbog otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu i pozvao kosovsku vladu da preispita ovu odluku u okviru postojećih rezolucija UN i međunarodnog prava.

„Turska će, kao i uvek, u narednom periodu pokazati solidarnost na svim poljima sa bratskim narodom Kosova. S druge strane, budući da znam da i Vi imate zabrinutost u vezi sa pitanjem kosovske ambasade, čije je otvaranje, kako se izveštava, bilo u Jerusalimu, mislim da bi bilo korisno da Vaša vlada razmotri ovo pitanje u okviru relevantnih rezolucija UN-a i međunarodnog prava. Ovom prilikom ponavljam svoje najbolje želje za vašu sreću, kao i prosperitet i blagostanje prijateljskog i bratskog naroda Kosova“, napisao je Erdogan u pismu.

Erdogan je takođe u pismu rekao da je uključivanje Turske demokratske partije Kosova (KDTP) u vladu Kurtija, stranke koja je osvojila dva mesta rezervisana za tursku zajednicu u kosovskoj skupštini, pokazatelj na koji Kurti obraća pažnju prioritetima i očekivanjima turske zajednice, dodaju.

Lideru Pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju je i nakon pobede na nedavno održanim kosovskim izborima u februaru, stiglo pismo od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u kojem je od Kurtija tražio da odluku  o otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu preispita.

Turski predsednik tada je u pismu naveo i da pozdravlja stavove stranke Ajlbina Kurtija – da će se razmotriti odluka Kosova o osnivanju ambasade u Jerusalimu.

„Pored toga, drago mi je da znam za stav Vaše stranke da će, ako dođe na vlast, razmotriti posvećenost Kosova otvaranju ambasade u Jerusalimu. Verujem da bi bilo korisno izbeći takav korak koji bi mogao naneti veliku štetu Kosovu“, naveo je tada u pismu turski predsednik.

Međutim, kako su javili mediji krajem februara, prva ambasadorka Kosova u Izraelu Ines Demiri stigla je u tu zemlju a u međuvremenu ta ambasada i zvanično počela sa radom polovinom marta.

Podsetimo, prvog dana februara i zvanično su uspostavljeni diplomatski odnosi i najavaljeno otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu, koji su tada naišli na pohvale prištinskih zvaničnika i zvaničnika SAD, ali ne i Evropske unije.

Dok se na virtuelnoj ceremoniji moglo čuti da je reč o istorijskom danu, a iste poruke slali i Amerikanci, iz Evropske unije je rečeno da bi ambasade zemalja EU treba da budu u Tel Avivu, te poručili Kosovu da ne bi trebalo da podriva evropsku perspektivu.

Turske vlasti su tada odmah nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu kojim je dogovoreno uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela, takođe kritikovale tačku sporazuma koja se odnosi na otvaranje ambasade u Jerusalimu.

Podsetimo, u okviru kosovsko-srpskog ekonomskog sporazuma u ​​Beloj kući septembra 2020. godine u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, dogovoreno je uspostavljanje kosovsko-izraelskih diplomatskih odnosa.

Pročitajte još:

Kurti turskom ambasadoru o ambasadi u Jerusalimu: Mesto ćemo rešiti uvidom u vladinu dokumentacijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.