Varhelji: Srbija na putu ka EU – ključ stabilnosti regiona; Kosovo da izabere predsednika bez odlaganja

Ključ za stabilnost u regionu je da Srbija ostane na putu Evropske unije; Kosovo je pred kritičnim trenutkom i Evropa očekuje posle formiranja nove vlade i izbor predsednika bez odlaganja. Pred obe strane kao prioriteti postavljaju se reforme i posvećenost dijalogu koji treba da dovede do zaključivanja obavezujućeg sporazuma, poručio je Oliver Varhelji.

U Briselu je u toku plenarna sednica Evropskog parlamenta, posvećena Zapadnom Balkanu  i na kojoj će kasnije danas biti predstavljeni izveštaji za Srbiju i Kosovo.

Evrospki komesar za proširenje EU Oliver Varhelji, kaže da se Evropska komisija slaže da je krajnje vreme za viznu liberalizaciju Kosova, ali tu odluku treba da donesu zemlje članice EU, zbog čega ova institucija ohrabruje kosovske vlasti da se obrate članicama i rade na rešavanju ovog pitanja.

„Kritični je trenutak za Kosovo“, kazao je Varhelji, dodajući da su građani Kosova upravo dali svoj glas novoj vlasti, zbog čega je imao tri poruke.

„Od osnovne važnosti je da se formiraju nove institucije, a da se predsednik sada izabere bez daljeg kašnjenja“, prva je poruka.

Vlada je obavezna da sprovede reforme i EK je pozdravila ono što je Samoopredeljenje postavilo kao cilj – a to je borba protiv korupcije i kriminala, ekonomski razvoj, te da sada preostaje da nova kosovska vlada i sprovede ove reforme, saopštio je kao poruku 2.

Pitanje dijaloga za Beogradom ostaje od suštinske važnosti, Varhelji je istakao u trećoj poruci.

„Nova vlada treba da nastavi sa posvećenošću dijalogu koji je krucijalan za normalizaciju za oboje“.

Varhelji je takođe danas, u svetlu poslednje Lajčakove posete Beogradu i Prištini, najavio skori sastanak dve strane na visokom nivou, iako ne preciziravši datum.

Što se tiče Srbije, poruke o važnosti reformi u samoj zemlji koje treba hitno da se sprovedu i dijalog koji treba da dovede do zaključivanja obostranog tzv. pravno obavezujućeg sporazuma, uputio je ka Beogradu.

To, uz reforme za pristup Srbije EU čini tri prioriteta za koje EK očekuje posvećenost od Srbije.

Pozdravio je put Srbije ka EU i posebno naglasio nedavnu obnovu dijaloga delegacije evropskog parlamenta sa parlamentom Srbije.

On sam predložio je prošle nedelje revidiranu evropsku strategiju za Srbiju i Crnu Goru.

„Mnogo toga mora u Srbiji da bude urađeno, sada treba raditi sa vlastima da se to primeni u praksi(…) Kakve god teškoće bile, Srbija ne sme da izgubi“, kazao je Vrhelji.

„Ključ za stabilnost u regionu je da Srbija ostane na putu Evropske unije“, naglasio je Varhelji.

Stalni izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon-Taubadel i stalni izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik održaće i zajedničku konferenciju za štampu danas u Briselu u 17 časova, posle predstavljanja njihovih izveštaja u evropskom parlamentu.

Nakon glasanja, fon Kramon i Bilčik, komentarisaće stav parlamenta o izveštajima Komisije o Kosovu i Srbiji za period 2019-2020., dok će rezultati konačnog glasanja o dva izveštaja biće objavljeni večeras u 19 časova.

Izveštaji o proširenju odgovor su Evropskog parlamenta na godišnje izveštaje Komisije o kandidatu i potencijalnim zemljama kandidatima u procesu pristupanja EU, a rezolucije usvojene na plenarnom zasedanju predstavljaju zvanični stav Evropskog parlamenta u pogledu odnosa EU sa tim zemljama.

Izveštaj o Srbiji, koji je sastavio evropski poslanik Vladimir Bilčik izvestilac EP za Srbiju kao i izveštaj o Kosovu, koja je sastavila izvestilac Viola fon Kramon, nakon što su usvojeni u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta nedavno, o ovim izveštajima će s danas i izjasniti i ceo parlament na plenarnoj sednici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.