Kurti turskom ambasadoru o ambasadi u Jerusalimu: Mesto ćemo rešiti uvidom u vladinu dokumentaciju

Kurti i turski ambasador
Foto: LVV, Fejsbuk

Lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, razgovarao je danas sa turskim ambasadorom Cagrijem Sakarom između ostalog i o otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu. Kurti je ovom prilikom istakao da je priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom veoma važno za Kosovo i dobra prilika za razvoj, ali i ocenio da je mesto gde će biti ambasada – pitanje koje će se rešiti uvidom u odlazeću vladinu dokumentaciju, saopštili su iz ovog Pokreta.

Ambasador je čestitao Kurtiju na izbornom rezultatu, ističući da su on i Turska zainteresovani za produbljivanje saradnje sa novom vladom.

Ipak što se tiče pitanja koje se odnosi na uspostavljanja ambasade Kosova u Jerusalimu, Kurti i ambasador saglasili su se da će, „čim se formiraju nove institucije osmog zakonodavnog tela, da nastave saradnju između dve prijateljske zemlje“, naveli su iz ovog Pokreta.

Turskog ambasadora Kurti je informisao i o prioritetima svoje vlade i naglasio da će se u odnosu na Tursku fokusirati na povećanje bilateralnih odnosa, posebno na polju ekonomskog razvoja.

I vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani-Sadriu, sastala se danas ambasadorom Turske, Cagrijem Sakarom sa kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima Kosova i Turske, ističući stalnu saradnju i dobre odnose.

Ipak u prvim čestitkama nakon izborne pobede, lideru Pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju, stigla su i dva pisma, jedno od premijera Izraela Benjamina Netjanahua, a drugo od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. I dok jedan poziva, kako se predstavlja po svemu sudeći budućeg premijera na inauguraciju ambasade u Jerusalimu, drugi pak traži od Kurtija da istu odluku i ispita.

Premijer Izraela, u čestitki Kurtiju naveo je da bi ga rado pozdravio na inauguraciji kosovske ambasade u Jerusalimu.

„Smatram veoma važnom kosovsku odluku da otvori ambasadu u Jerusalimu i radujem joj se u Izraelu zbog njene inauguracije“, navodi se u pismu koje je Netanijahu poslao Kurtiju.

Sa druge strane, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pisao je Aljbinu Kurtiju zatraživši od njega da učini potpuno suprotno, da preispita odluku o uspostavljanju ambasade u Jerusalimu.

Erdogan je tada naveo i da pozdravlja stavove stranke Ajlbina Kurtija – da će se razmotriti odluka Kosova o osnivanju ambasade u Jerusalimu.

„Pored toga, drago mi je da znam za stav vaše stranke da će, ako dođe na vlast, razmotriti posvećenost Kosova otvaranju ambasade u Jerusalimu. Verujem da bi bilo korisno izbeći takav korak koji bi mogao naneti veliku štetu Kosovu“, navodi se u pismu turskog predsednika, između ostalog.

Međutim, kako su javili mediji prošlog petka, prva ambasadorka Kosova u Izraelu Ines Demiri stigla je u tu zemlju, gde će uskoro završiti proces uspostavljanja diplomatskih odnosa, saopštio je putem objave na Fejsbuku šef kancelarije za Balkan u izraelskom ministarstvu spoljnih poslova, Dan Orjan.

Pre tačno mesec dana, prvog februara i zvanično su uspostavljeni diplomatski odnosi i najavaljeno otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu, koji su tada naišli na pohvale prištinskih zvaničnika i zvaničnika SAD, ali ne i Evropske unije.

Dok se na virtuelnoj ceremoniji moglo čuti da je reč o istorijskom danu, a iste poruke slali i Amerikanci, iz Evropske unije je rečeno da bi ambasade zemalja EU treba da budu u Tel Avivu, te poručili Kosovu da ne bi trebalo da podriva evropsku perspektivu.

Turske vlasti su tada odmah nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu kojim je dogovoreno uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela, takođe kritikovale tačku sporazuma koja se odnosi na otvaranje ambasade u Jerusalimu.

Podsetimo, u okviru kosovsko-srpskog ekonomskog sporazuma u ​​Beloj kući septembra 2020. godine u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, dogovoreno je uspostavljanje kosovsko-izraelskih diplomatskih odnosa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.