Eparhija Raško-prizrenska: Pitanje podele za nas nije političko, već sudbinsko pitanje, srpski narod pomaže svojim sugrađanima i zahvalni smo na tome

Za našu Crkvu sve više u medijima pominjana podela Kosova i Metohije nije samo političko pitanje, već pre svega pitanje sudbine desetina hiljada naših vernika i najvažnijih svetinja. Vladika Teodosije duboko oseća da je u moralnoj i duhovnoj obavezi da pastirski brine o svojim vernicima, ali kada je potrebno i da upozori na moguće negativne posledice koje mogu da uslede u situaciji gde je ugrožen narod i njegov opstanak, najnovija je poruka Eparhije Raško-prizrenske. Saopštenje za javnost usledilo je nakon ovonedeljnog, takođe javnog apela Vladike Teodosija, povodom, kako Eparhija navodi, sve češćeg pominjanja ideje o etničkoj podeli Kosova i Metohije, ali i koji je, kako takođe tvrdi eparhija, izazvao „žestoku lavinu sasvim bespotrebnih osuda i optužbi“. Srpski narod svesrdno pomaže svojim sugrađanima na Kosovu i Metohiji u cilju opstanka, održivosti postojećeg i obnove uništenog nasleđa. Vladika Teodosije je u prvom delu svog apela posebno sa zahvalnošću pomenuo pomoć Vlade Republike Srbije „koja je davana Crkvi i našem narodu svih prethodnih dvadeset godina, ne praveći razliku koja je politička partija bila na vlasti“. U svom Apelu „nijednom rečju nije omalovažio napore Predsednika Republike i Vlade Srbije za očuvanje Kosova i Metohije kao sastavnog dela Srbije“. Jutros se saopštenjem za medije oglasila i Srpska lista optuživši upravo vladiku Teodosija  da se „kamenom bacio na Aleksandra Vučića“, koji je „više uradio za crkve i manastire na Kosovu i Metohiji i Eparhiju raško-prizrensku, nego bilo koji političar ili predstavnik Srba“. Srpska lista reagovala je posle prozivke igumana Visokih Dečana da se ovi srpski predstavnici nisu interesovali za višemesečne napore drevnog manastira da zaustavi, kako crkva tvrdi, nezakonitu izgradnju puta u zaštićenoj zoni manastira a prethodno su žestoko kritikovali i Vladiku posle Apela. Saopštenje Eparhije prenosimo u celosti:

„Budući da je nedavno objavljeni apel Vladike Teodosija povodom sve češćeg pominjanja ideje o etničkoj podeli Kosova i Metohije izazvao žestoku lavinu sasvim bespotrebnih osuda i optužbi, želimo ovom prilikom da još jednom naglasimo da Vladika Teodosije kao Episkop na Kosovu i Metohiji duboko oseća da je u moralnoj i duhovnoj obavezi da pastirski brine o svojim vernicima, ali kada je potrebno i da upozori na moguće negativne posledice koje mogu da uslede u situaciji gde je ugrožen narod i njegov opstanak. Za našu Crkvu sve više u medijima pominjana podela Kosova i Metohije nije samo političko pitanje, već pre svega pitanje sudbine desetina hiljada naših vernika i najvažnijih svetinja.

Povezani članci:

Sava Janjić prozvao Srpsku listu za odsustvo interesovanja za put kod Visokih Dečana, Srpska lista: Teodosije kamenom na Aleksandra Vučića

Poseta evropskih diplomata Specijalnoj zaštićenoj zoni, RTK protiv Save Janjića

Srpska lista posle Vladikinog apela: Ostavite nas da sa predsednikom Vučićem odlučujemo o svojim životima

Sava Janjić: SPC ne traži od Vlade Kosova pomoć, već novac od kirije

Objašnjenje pravne službe Eparhije Raško-prizrenske u vezi navodnog finansiranja Eparhije od strane „Kosovskih institucija“

Vučić: Nećete razgraničenje sa Albancima? Spremite se za Vranje

Apel vladike Teodosija protiv podele i razgraničenja: Međunarodna zajednica da ne dozvoli egzodus

 

Vladika Teodosije u svom Apelu nijednom rečju nije omalovažio napore Predsednika Republike i Vlade Srbije za očuvanje Kosova i Metohije kao sastavnog dela Srbije, jer se podrazumeva da je dužnost i obaveza onih koji su na vlasti da brinu o svojoj Ustavom regulisanoj teritoriji i svim građanima Republike Srbije. Ovo gledište, kao i zabrinutost izražena u apelu Vladike, jasno proizilaze iz čvrstog i jedinstvenog stava Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

Vladika Teodosije je u prvom delu svog apela posebno sa blagodarnošću pomenuo pomoć Vlade Republike Srbije koja je davana Crkvi i našem narodu svih prethodnih dvadeset godina, ne praveći razliku koja je politička partija bila na vlasti. Država Srbija, odnosno, tačnije rečeno, narod Srbije, svesrdno pomaže svojim sugrađanima na Kosovu i Metohiji u cilju opstanka, održivosti postojećeg i obnove uništenog nasleđa. Takođe je pomenuta i pomoć brojnih domaćih i stranih dobrotvora koji su nesebično pružali veliki doprinos našem narodu. Sve što nam je dato primali smo sa blagodarnošću i koristili isključivo namenski u cilju obnove crkava, manastira i unapređenja života našeg vernog naroda, kao što ćemo to i dalje činiti. Zato, čiste savesti sve što dobijamo, primamo sa jasnim svešću da nas tim novcem niko ne može kupiti. Srpski narod i oni koji su ga vodili uvek su se brinuli o svojim svetinjama, pa i u vreme viševekovne turske vlasti, upravo sa svešću da time ulažu ne u sopstvenu slavu, već za dobro i dobrobit celog naroda. Takve ih je istorija i upamtila.

U tom kontekstu, za Eparhiju raško-prizrensku potpuno je nedolično da ulazi u medijsku prepirku, koja je nažalost pokrenuta na ličnoj osnovi, upravo neodgovornim optužbama protiv Vladike Teodosija istoga dana kada je Apel i objavljen. Ali, kako naš narod kaže „,Ne pada sneg da pokrije breg, nego da svako pokaže svoj trag“, žao nam je, ako se u ovoj situaciji neko našao lično prozvan. Mnogo je sada važnije da se usresredimo na ozbiljan problem koji je pred svima nama i da ga rešavamo sa odgovornošću i brigom o svakom našem čoveku gde god živeo na Kosovu i Metohiji.

Zato, niz optužbi sa kojima se suočavamo ovih dana trudimo se da ne shvatimo kao zlu nameru, već kao iskušenje u smutnim vremenima, koje treba odgovorno da prevaziđemo, radeći zajedno na dobrobit naše Crkve i naroda.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.