Postavljena nova kapija na ulazu u manastir Banjska

FOTO: Eparhija raško-prizrenska

„Na ulazu u manastir Banjska danas je postavljena nova kapija“, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Kako navode, kapija je izrađena zahvaljući donaciji Fondacije manastira Hilandar.

Podsetimo, kapija na ulazu u manastir Banjska polomljena je 24. septembra kada je došlo do oružanog sukoba između naoružane grupe Srba i pripadnika Kosovske policije.

Tada je prvo u ranim jutarnjim satima na ulazu u selo ubijen narednik redovne jedinice Kosovske policije. Sukob se kasnije rasplamsao, zahvativši i manastirski kompleks Milutinove zadužbine iz 14. veka.

U ovom mestu su potom ubijena tri člana grupe Srba, dok je više njih ranjeno i uhapšeno.

Oni su tog dana ujedno upali blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju.

Nakon dešavanja u Banjskoj Priština je „ponudila“ da sanira štetu, dok je Eparhija raško-prizrenska saopštila da će to učiniti sama, odnosno uz pomoć donacije.

Pročitajte još:

Eparhija: Neosnovane su optužbe da neovlašćeno obnavljamo svoje verske objekte; Podsetili na Aneks 5 Ahtisarijevog plana

Čeku pisao vl. Teodosiju: Nudi mu da sanira štetu – „manastir Banjska je vlasništvo SPC“

Eparhija razočarana Čekuovim negiranjem SPC na Kosovu, nije voljna da PR sanira štetu na manastiru Banjska, saniraće sama

Beograd nakon navoda Čekua o manastiru Banjska: Licemerje PR nema granice, nastavićemo da obnavljamo verske objekte

Kosovska vlada: Saniraćemo štetu pričinjenu manastiru BanjskaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.