Beograd nakon navoda Čekua o manastiru Banjska: Licemerje PR nema granice, nastavićemo da obnavljamo verske objekte

FOTO: KoSSev

„Glume brigu“ za srpsku versku i kulturnu baštinu, samo kako bi „prikrili ogromne i gnusne zločine nad njom“, oglasilo se večeras ministarstvo kulture Srbije. Uputili su seriju optužbi na račun Prištine, a nakon što je kosovski ministar kulture, u vezi sa oružanim sukobom u Banjskoj, kazao da se „imovina kulturnog i verskog nasleđa koristila za zločine“.

Čeku je na današnjoj sednici kosovske vlade rekao da je manastir Banjska, koji je, kako tvrdi, zaštićen zakonima Kosova, u nedelju „korišćen kao sklonište od strane terorističke grupe uključujući i za njihovo naoružanje“.

Ovaj ministar je ujedno dodao da je ova grupa fizički oštetila strukturu manastira, navodeći ujedno da će, nakon procene štete, institucija koju predstavlja preduzeti radnje za „stručnu intervenciju“ s ciljem saniranja iste.

Ministarstvo kulture Srbije oglasilo se u međuvremenu saopštenjem, komentarišući konkretno navode Čekua o „opasnoj i štetnoj dimenziji korišćenja imovine kulturnog i verskog nasleđa za zločine“.

Ponovo su optužili Prištinu da „otima srpsko kulturno nasleđe“, ali sada poručuju da je najnoviji pokušaj „posebno bizaran“.

„U okviru sistematskog i svakodnevnog progona Srba na Kosovu i Metohiji ubistvima, ranjavanjima, proizvoljnim hapšenjima i drugim oblicima pritiska, koji dobijaju sve snažniji zamah i čiji je jedini cilj proterivanje Srba sa vekovnih ognjišta, poslednji pokušaji prištinskih vlasti da falsifikuju i otimaju srpsko kulturno nasleđe postaju posebno bizarni i apsurdni“, naveli su.

Kaže da Priština „glumi brigu“, a radi „prikrivanja gnusnih zločina“.

„Oni koji već decenijama dosledno i uporno haraju, skrnave, pale i ruše kulturno nasleđe, a ono što ne unište pokušavaju da preotmu, sada glume brigu za tu istu srpsku versku i kulturnu baštinu, samo kako bi prikrili ogromne i gnusne zločine koje su činili i čine nad njom“, navode iz Ministastva kulture Srbije.

Tvrde da ova „lažna briga“ za kulturno nasleđe „nepobitno dokazuje da bezobzirnost, podmuklost i licemerje Prištine nemaju granice“.

„Republika Srbija neće dozvoliti da se ovakva providna obmana koristi kao još jedno sredstvo nasilja nad srpskom kulturnom i verskom baštinom i srpskim narodom u celini i nastaviće sa svojim ustanovama da, kao i do sada, posvećeno neguje i obnavlja spomenike kulture i verske objekte na Kosovu i Metohiji“, konstatovali su na kraju saopštenja.

Podsetimo, u zasedi na ulazu u selo Banjska, 24. septembra, ubijen je narednik redovne jedinice Kosovske policije Afrim Bunjaku a tri policajca ranjena. U sukobu koji se potom rasplamsao, uključujući i manastirski kompleks Milutinove zadužbine iz 14. veka, gde je upala naoružana uniformisana grupa, ubijena su najmanje tri navodna napadača, više ranjeno i uhapšeno, za koje se ispostavilo da su svi sa Severa.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.