Kosovska vlada: Saniraćemo štetu pričinjenu manastiru Banjska

FOTO: KoSSev

Izvor: Kallxo (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku izjavio je da je, kako je kazao,  teroristički napad, osim što je oduzeo život policajcu Afrimu Bunjakuu, imao i opasnu i štetnu dimenziju – „korišćenje imovine kulturnog i verskog nasleđa za zločine“.

Čeku je na današnjoj sednici Vlade rekao da je pravoslavni manastir u Banjskoj, spomenik kulturnog nasleđa zaštićen zakonima Kosova korišćen kao sklonište od strane, kako je nazvao, terorističke grupe uključujući i za njihovo naoružanje.

„Teroristički napad sponzorisan od strane države Srbije osim što je oduzeo život jednom posvećenom policajcu Kosova ima i jednu opasniju i štetniju dimenziju – korišćenje imovine kulturnog i verskog nasleđa radi kriminalnih ciljeva. Pravoslavni manastir u Banjskoj, spomenik kulturnog nasleđa, zaštićen zakonima Kosova, korišćen je kao sklonište od strane terorističke grupe, uključujući i za njihovo naoružanje“.

Ovaj ministar kaže da su, kako kaže, teroristi, kao što je i viđeno, oštetili fizičku strukturu manastira, i dodao da resor koji vodi ima kodeks budžeta i neophodne alate za sanacijske intervencije u manastiru Banjska čim se stvore neophodni uslovi.

„Po onome što smo videli, teroristi su naneli znatnu štetu fizičkoj strukturi ovog manastira, duboko verujem da je cilj pripadnika ove grupe, ali i njihovih komandanata, bio da pored fizičkog oštećenja manastira, naruše i međuverske i međuetničke odnose na Kosovu“, kazao je Čeku.

„Ministarstvo kulture već ima kodeks o budžetu i neophodne alate za sanacijske intervencije u manastiru Banjska. Čekamo stvaranje neophodnih uslova da naše stručne ekipe nadležnih za kulturnu baštinu obiđu spomenik radi procene štete. Odmah nakon toga, preduzećemo sve neophodne radnje za stručnu intervenciju kako bi se sanirala oštećenja na fizičkoj strukturi ovog manastira“, dodao je on.

Čeku je istakao da će spremnost i volja Vlade i dalje biti na visokom nivou u zaštiti kulturnog nasleđa, koje u slučaju kulturnih objekata, kako je rekao, „mora da služi vernicima za jačanje međuverskih i međuverskih odnosa, etničke harmonije i da se ne koriste u kriminalne i destabilizujuće svrhe za Kosovo“.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.