ECMI: "Asocijacija/Zajednica srpskih opština: Obaveza ili prilika?"

Evropski centar za manjinska pitanja na Kosovu (ECMI) predstavio je izveštaj o ZSO pod nazivom "Asocijacija/Zajednica srpskih opština: Obaveza ili prilika?" ECMI u svom kratkom uvodu o ovom izveštaju ističe da se do sada uglavnom govorilo o obavezama koje proizilaze iz postojećeg kosovskog zakonodavstva ili međunarodnih sporazuma, te da su postojeće zakonodavstvo, dijalog, i međunarodni sporazumi uspostavili okvir, ali nisu predodredili nadležnosti i funkcionisanje Zajednice.

ECMI navodi da su raniji sporazumi o Zajednici ostavili mnoga pitanja otvorena koja bi trebalo razjasniti kroz "inkluzivnu i pažljivu" diskusiju, a koja bi trebalo da se fokusira na pitanja kako da se usluge na poljima sopstvenih ili proširenih nadležnosti ZSO obvaljaju na efikasniji i transparentniji način kroz međuopštinsku saradnju.

"Samo ako postoji jasan stav o tome kako međuopštinska saradnja između većinski srpskih opština može da poboljša pružanje opštinskih usluga, možemo da utvrdimo kako najbolje da se uokviri način na koji bi Zajednica trebalo da funkcioniše i da se utvrde njene nadležnosti", dodaje dalje ECMI u svom kratkom uvodu o ovom izveštaju.

A šta ovaj izveštaj sadrži, možete pročitati OVDE.

ECMI je glavna kosovska nevladina organizacija koja se bavi manjinskim pitanjima.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.