EK: Kosovo ipak bez vizne liberalizacije; izveštaj usvojen

Evropska komisija nije odobrila viznu liberalizaciju za Kosovo, upravo je saopšteno iz ove Komisije. Kosovu će liberalizacija viznog režima biti odobrena, nakon ispunjavanja preostalih osam uslova. 

"Čim Kosovo ispuni ove ostale uslove i obezbedi efikasne mere koje ostaju na snazi kako bi sprečile nove migracione tokove ka Evropskoj uniji, Komisija će predložiti ukidanje viznog režima za građane Kosova," stoji u saopštenju Evropske komisije. 

Kako bi Kosovo dobilo bezvizni režim, potrebno je da se, kako se navodi iz EK, ono u narednom periodu fokusira na četiri ključna prioriteta – "prenos dovoljnog broja sudija u odeljenja sudova za teška krivična dela, izgradnja evidencije o istragama, sudskim presudama i konfiskaciji u slučajevima ozbiljnih organizovanih krivičnih dela i korupcije; obezbeđivanje operativne nezavisnosti tela za reviziju javnih nabavki i regulatorne komisije za javnu nabavku i primena zakonskih procedura o promeni naziva."

"Komisija će takođe pratiti napredak u procesu ratifikacije sporazuma o granici/graničnoj liniji između Kosova i Crne Gore pre nego što se ukine obaveza viza za građane Kosova; kada se radi o isplatama iz Fonda za reintegracije; kada se radi o radu na razlozima zbog kojih se u malom procentu odobrava azil tražiocima azila; i kada se radi o davanju adekvatnih radnih prostorija zaštitniku građana/ombudsmanu," dodaje se dalje u saopštenju Evropske komisije.

A kako je istakao komesar za unutrašnje poslove i migracije Evropske komisije, Dimitris Avramopulos, Kosovo bi moglo da dobije viznu liberalizaciju početkom iduće godine. 

"Veoma sam zadovoljan ogromnim napretkom koje je Kosovo ostvarilo od 2014. u ispunjavanju zahteva za mapu puta vizne liberalizacije. Uveren sam da će Kosovo uskoro biti u mogućnosti da ispuni sve preostale zahteve kako bi Komisija mogla da predloži uklanjanje viznih obaveza za građane Kosova. Nadam se da će to biti moguće početkom 2016. – to bi trebalo da bude cilj Kosova. Hajde da da iskoristimo preostali period i učinimo sve kako bi pripremili Kosovo za bezvizno putovanje. Posetiću Kosovo početkom 2016. kako bih se lično uverio u napredak Kosova u ispunjavanju preostalih osam uslova," rekao je Avramopulos.

Podsetimo, kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, pozvao je pre dva dana građane Kosova da, ukoliko ne bude odobrena vizna liberalizacija, protestuju ispred Kancelarije Evropske unije u Prištini. On je, takođe, dan pred poziv na proteste, poručio da je odlaganje vizne liberalizacije za građane Kosova ozbiljna provokacija i nemogućnost političara u Briselu, te da takve odluke "podstiču ekstremizam u zemlji" i "rizikuju" dijalog "Kosova i Srbije", a da Kosovo ne sme da bude diskriminisano, jer "nije kao Kolumbija i Ukrajina". 


Evropska komisija je pokrenula dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom 19. januara 2012. godine. U junu 2012, Komisija je predala mapu puta o viznoj liberalizaciji Vladi Kosova, koja je identifikovala zakonodavne i institucionalne mere koje Kosovo mora da usvoji i sprovede u delo kako bi došlo do napretka u procesu vizne liberalizacije. Komisija je usvojila dva izveštaja o napretku Kosova u viznom dijalogu. Prvi je usvojen 8. februara 2013. godine, drugi je usvojen 24. jula 2014. godine. Dijalog o vizama se obavlja bez prejudiciranja stavova država članica o statusu.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.