Džufka: Ne usuđujte se da priđete crkvi u Rakinici, jer vas čeka pakleni oganj; Eparhija podnela krivičnu prijavu

FOTO: Fejsbuk/Nikola Džufka

Oglašavanje Eparhije raško-prizrenske uz najavu o podnošenju krivične prijave protiv Nikole Džufke zbog nasilne provale i zloupotrebe verskog objekta SPC u Rakinici, dan kasnije je naišlo na upozorenje ovog Albanca koji se predstavlja kao pravoslavni sveštenik. Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi je poručio da se „ne usuđuje“ da priđe ovom verskom objektu koji je još jednom nazvao „albanskom crkvom“. Eparhija je u međuvremenu podnela krivičnu prijavu kojom tereti Džufku za izazivanje razdora i netrpeljivosti.

„Oni koji govore o navodnoj krađi od strane Albanske nacionalne pravoslavne crkve obmanjuju javnost sa zlim namerama“, poručio je Džufka u video obraćanju, odnosno reakciji na navode Eparhije raško-prizrenske.

Kaže i da „Albanska nacionalna pravoslavna crkva“ nije ukrala, „niti će ubuduće bilo šta da ukrade“.

„Ono što se dogodilo 28. novembra 2023. godine u selu Rakinica kod Podujeva je samo vraćanje onoga što nam istorijski pripada“, tumači Džufka svoje radnje.

Još jednom je ovu srpsku pravoslavnu crkvu nazvao „albanskom“, navodeći da je to „prilično jasno“.

„Crkva koju Srbi zovu Sveti Arhangel Mihailo je albanska crkva i to je prilično jasno. Sve ono što je naše ne može se nazvati ukradenom imovinom. Albanska crkva u Rakinici, Podujevu je crkva posvećena Teofanu Noliju“, naveo je.

Oni koji to poriču, kaže, nisu Albanci.

„Da ne kažem da su opsednuti đavolom, onim đavolom koji hoće da zapali Balkan“, konstatuje Džufka.

Kaže i da su 28. novembra otišli u selo Rakinica „odlukom našeg crkvenog saveta“ – „svesni početka i istorije te crkve i stila gradnje, koji je albanski“.

„Ne treba nam ničija dozvola da povratimo ono što nam pripada kao Albancima i Albanskoj nacionalnoj crkvi“, dodao je ujedno Džufka.

Sa druge strane, kada je reč o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, kaže da su njene „deklaracije svima poznate i priznate po raspirivanju mržnje i rata“.

„To je ta pseudo-crkva koja krije oružje u crkvenim objektima koje su oteli nama, Albancima i našoj albanskoj nacionalnoj pravoslavnoj crkvi“, dodaje ujedno.

U ime „Albanske nacionalne pravoslavne crkve“ obratio se SPC, patrijarhu Porfiriju i „Eparhiji raškoj“, kako je naziva:

„Ne usuđujte se da priđete albanskom pravoslavlju i crkvi Fan Noli u Rakinici, Podujevu, jer vas čeka pakleni oganj, kako je to i bilo kroz istoriju“, kazao je Džufka, navodeći da je reč o apelu.

Potom je nastavio da „apeluje“.

„Vi ste nasilna i ilegalna crkva. Vas i Anastasiosa Janulatosa je proklela naša Albanska nacionalna pravoslavna crkva“.

Reakcija Džufke zapravo je odgovor na navode Eparhije raško-prizrenske od 29. novembra.

Eparhija se oglasila nakon što je ovaj navodni sveštenik i to na „Dan albanske zastave“ zajedno sa grupom ljudi ušao u crkvu svetog Arhangela Mihaila te saopštio da je osnovao „Albansku nacionalnu crkvu“ i promenio naziv ovog verskog objekta SPC.

Poručili su da je Džufka kojeg nazivaju „samozvanim i lažnim sveštenikom“ zapravo provalio u crkvu kako bi obradio crkveni obred.

„Reč je o grubom nasrtaju na imovinu SPC u cilju širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije“, naveli su tada iz Eparhije.

Ujedno su i najavili da će zbog nasilne provale i zloupotrebe objekta SPC podneti krivičnu prijavu.

Pre dva dana su, međutim, saopštili da su u prisustvu EULEX-a pokušali da podnesu krivičnu prijavu u dva navrata, ali i da je Kosovska policija u Podujevu odbila da je primi, zbog čega su izrazili zabrinutost.

„Kosovska policija je odbila da primi krivičnu prijavu, iako je to dužna po zakonima Kosova, što je ozbiljan prekršaj zakona, o čemu su obavešteni svi međunarodni predstavnici na KiM“, naveli su.

Krivičnu prijavu su, ipak, u međuvremenu uspeli da podnesu.

Eparhija tereti Džufku za krivično delo izazivanje razdora i netrpeljivosti iz člana 141 krivičnog zakonika Kosova. Krivičnom prijavom su osim Džufke, obuhvaćeni i Kristijan Zagali (Kristian Zagalli) za kojeg su prethodno takođe naveli da je „lažni sveštenik“, kao i druge osobe koje su prisustvovale događaju.

Prethodno je sam Džufka saopštio da su „obredu“ i crkvi u Rakinici kod Podujeva 28. novembra prisustvovali predstavnici Opštine, Konzervativne stranke, kao i predstavnici „različitih vera“.

Iz opštine Podujevo potom su saopštili da niko od njihovih predstavnika nije zvanično prisustvovao, ipak, napominjući da su građani koji su tamo bili predstavljali sebe.

Nikola Džufka, inače građanin Albanije iz Elbasana, prema navodima Eparhije raško prizrenske, ali i Pravoslavne crkve Albanije, zapravo nije svešteno lice, već se, kako obe crkve navode, lažno predstavlja kao sveštenik.

Pravoslavna crkva Albanije je još prošle godine u saopštenju navela da Džufku ne priznaje nijedna hriščanska crkva ni u jednoj zemlji, optuživši ga ujedno za širenje dezinformacija, da omalovažava i ismeva pravoslavne sveštenike u Albaniji.

Nikola Džufka je bio u centru pažnje javnosti i prošle godine upravo zbog svojih izjava.

Tada je kazao da je navodno „izbačen“ iz Visokih Dečana „samo zato što je Albanac“.

Odmah se oglasio manastir, navodeći da je Džufka pokušao da snimi fotografije i video materijal u ovom manastiru, koji bi „iskoristio za svoj šovinistički program“, ali i da nije izbačen, već da su o njegovim aktivnostima obavestili KFOR.

Pročitajte još:

Nakon upada Džufke, prvi put služena liturgija u Hramu Svetog arhanđela Mihaila u Rakinici

Sveštenik ERP obišao crkvu u Rakinici nakon upada – naišao na zaključana vrata i nov katanac

Opština Podujevo: Niko od naših predstavnika nije zvanično učestvovao na obredu u crkvi u Rakinici

Kancelarija: Upad u posed crkve u Rakinici novi udar na SPC i ERP, cilj – zatiranje srpskog nasleđa

ERP: Lažni sveštenik provalio u objekat SPC kod Podujeva, podnećemo krivičnu prijavu; Džufka: „Osnovao sam Albansku nacionalnu crkvu“

V.Dečani: „Lažni sveštenik“ iz Albanije pokušao u manastiru da snimi video za „šovinistički program“

Pojedini mediji na albanskom lažnog sveštenika koriste za širenje lažnih vesti protiv SPCPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.