Pojedini mediji na albanskom lažnog sveštenika koriste za širenje lažnih vesti protiv SPC

U vreme kada vera i verska pitanja vezana oko Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu, izazivaju debate i diskusije u albanskim medijima, ime koje je privuklo pažnju pojedinih medija na albanskom jeziku je Nikola Džufka (Nikolla Xhufka). Njegova gostovanja u pojedinim emisijama i na portalima korištena su za širenje propagande. Da je u pitanju lažni sveštenik potvrdila je saopštenjem Mitropolija Elbasanska.

Poslednje gostovanje Džufke u emisiji “Kojšija šou” (Kojshija show), u kojoj inače često gostuje, ispred hrama Svetog Đorđa u Prizrenu optužuje sveštenstvo da su ubice, i da srpske crkve treba ugasiti.

Klan Kosova je 25.09.2023. godine, na dan kada je grupa naoružanih lica upala u manastir Banjska, od kojeg se crkva ogradila, objavio navodno saopštenje predstavljajući Džufku kao poglavara Albanske nacionalne crkve. U tom saopštenju Džufka proklinje Srpsku Pravoslavnu Crkvu.

Pojedini kosovski mediji na albanskom jeziku promovišu izjave Džufke kao pravoslavnog sveštenika, bez navođenja činjenice da ga nijedna pravoslavna crkva ne priznaje kao takvog.

Jedna od ličnih provokacija Džufke dogodila se februara ove godine kada je bratstvo manastira Visoki Dečani saopštilo na svom Fejsbuk profilu da se u manastiru pojavio lažni monah iz Albanije Nikola Džufka koji je pokušao da snimi „šovinistički program“.

U medijima koji promovišu lažnog sveštenika teško da će se naći priča o tome kako je manastir Visoki Dečani pomogao lokalnom albanskom stanovništvu 1999. godine po svedočenju Šabana Bućaja koje je objavio BIRN u svom serijalu “Priče o solidarnisti”.

Nikola Džufka je postao centar pažnje javnosti zbog svojih izjava i postupaka u albanskim i kosovskim medijima na albanskom jeziku, koji se tiču pravoslavne vere, ali su ih crkvene vlasti u Albaniji osporile i jasno se ogradile od Džufke.

Mitropolija Elbasanska se od Džufke ogradila saopštenjem novembra prošle godine, navodeći između ostalog da njega ne priznaje ni jedna pravoslavna crkva.

U saopštenju Mitropolija Elbasanska tvrdi da Nikola Džufka daje „patriotske“ izjave, dok istovremeno omalovažava i ismeva pravoslavne sveštenike u Albaniji, kao i vođe drugih verskih zajednica. Ovakvo ponašanje je kritikovano zbog izazivanja nezadovoljstva i rivaliteta među verskim zajednicama.

Takođe je istaknuto da nedostatak verskog obrazovanja čini Džufki teško da daje tačne izjave u medijima u vezi sa pravoslavnom verom, što se smatra dezinformacijom.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.