Kurti na prvom sastanku Instituta za dokumentovanje zločina: Ratni zločini će biti obrađeni, žrtve zaslužuju pravdu

Aljbin Kurti
FOTO: Sky news

Izvor: Dukagjini (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran – jučerašnje izdanje)

Kurti je na prvom zvaničnom sastanku Instituta za dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu istakao da će se ratni zločini dokumentovati i biti obrađeni.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da mir zahteva pravdu.

On je rekao da ni 24 godine nakon rata Kosovo još uvek ne zna koja je ekonomska, emocionalna i psihološka šteta koju je naneo poslednji rat.

„Niko ne treba da se pretvara da ćemo lako rešiti sve probleme koji su nastajali 24 godine. Biće teško, veoma teško. Ljudi su umorni, žrtve su izgubile veru u sistem, generacije umiru svaki dan, a time se gubi primarno sećanje na rat. Ovo je veliki rizik koji nam preti, i što ne smemo da dozvolimo da se dogodi“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da je Kosovu pričinjena razorna šteta, koja još uvek nije izmerena.

„Ni danas, 24 godine nakon rata, nemamo cifru koja bi mogla da nam pokaže kolika je ekonomska šteta koju je rat naneo našoj zemlji. Situacija je još gora u odnosu na emocionalnu i psihičku štetu, kojom se ovih godina uopšte nismo bavili”.

Predstavljajući rad Instituta, Kurti je rekao da će on imati svoju budžetsku liniju i stručnjake u toj oblasti.

„Za mir je potrebna pravda, ali i rehabilitacija. Na Kosovu se nije desilo ni jedno ni drugo, a žrtve rata zaslužuju i jedno i drugo”, rekao je, između ostalog, Kurti.

Čak je i direktor Instituta Atde (Atdhe) Hetemi, obećao da će se suočiti s prošlošću i osigurati da ratni zločini ne ostanu nedokumentovani.

Pročitajte još:

Imenovan direktor Instituta za ratne zločine; Kurti: Srbija treba da odgovaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.