V.Dečani: „Lažni sveštenik“ iz Albanije pokušao u manastiru da snimi video za „šovinistički program“

decani
FOTO: KoSSev

Visoki Dečani saopštili su da je pre nekoliko dana državljanin Albanije Nikola Džufka koji se, kako navode, lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik, pokušao da u manastiru snimi fotografije i video materijal koji bi „iskoristio za svoj šovinistički program“. Demantovali su medijske navode da je ova osoba „izbačena samo zato što je Albanac“ i saopštili da je o svemu obavešten KFOR.

„S obzirom na to da imamo informacije iz Pravoslavne Crkve u Albaniji da se radi o varalici, o čemu su oni objavili i zvaničan tekst, nikakvo snimanje mu nije dozvoljeno“, navode iz Dečana.

Naznačili su da se nakon toga Džufka mirno udaljio iz manastira.

Međutim, pojedini mediji koji izveštavaju na albanskom, a među kojima je Telegrafi, u međuvremenu su izvestili da je ovaj sveštenik „bahato udaljen iz manastira Visoki Dečani“.

Prenoseći izjavu Džufke, Telegrafi je u nedelju objavio da su ga monasi prvo „lepo i ljubazno primili“, ali i da su ga navodno „drsko uklonili iz manastira čim su saznali da je Albanac“.

Pozivajući se takođe na navode Džufke, ovaj medij piše da mu je jedan od monaha Visokih Dečana kazao – „Gospodine, bolje beži, dok te nismo istukli…Ja sam ovde gospodar, idi“.

Telegrafi je takođe pisao da je Džufka uoči posete kazao da neće da traži dozvolu da uđe u manastir jer on „pripada Albancima, a ne Srbima“.

 

„Manastir je bio ilirska crkva“, rekao je Džufka.

Manastir Visoki Dečani sinoć je demantovao ova navode.

„Lažne tvrdnje N. Džufke u pojedinim medijima kosovskih Albanaca da je ‘udaljen iz manastira Dečani zato što je Albanac’ potpuno su netačne i predstavljaju nacionalističke manipulacije sa namerom širenja verske i etničke netrpeljivosti“, navode u reakciji.

Iz manastira naglašavaju i da je odmah nakon incidenta KFOR obavešten da se „pobrine za moguće provokativne radnje i širenje etničke i verske mržnje“.

Visoki Dečani poručuju da su pripadnici pravoslavnog albanskog klira kao i svi posetioci iz Albanije koji sa dobrim namerama dolaze u manastir, uvek dobrodošli kao i do sada.

Pravoslavni vernici iz Albanije zapravo su redovni gosti ovog Manastira već godinama. Takođe, dečanci za velike praznike i tokom zajedničkog učešća u liturgijama sa vernicima iz Albanije, deo liturgije služe i na albanskom.

Jedna od poseta realizovana je maja meseca prošle godine, kada je više desetina vernika iz Albanije doputovalo zajedno sa sveštenicima Pravoslavne crkve iz ove zemlje.

Takođe septembra meseca prošle godine je manastir posetila petnaestočlana grupa vernika iz Albanije, kada je liturgija služena upravo na srpskom i albanskom jeziku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.