Tači posle sastanka s Vučićem: Kraj dijaloga mora da se desi što pre konačnim sporazumom

Vučić Tači
Photo: European Forum Alpbach / Andrei Pungovschi / Flickr

Kosovski predsednik, Hašim Tači, sastao se danas u Beloj kući sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na poziv izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela, potvrdio je Tači na Fejsbuku. U izjavi za RSE Tači je potom potvrdio da je jedna od tema razgova bila mogućnost postizanja konačnog sporazuma.

„Upravo se završio zajednički sastanak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Beloj kući na poziv specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije, Ričarda Grenela, kojem je takođe prisustvovao savetnik za nacionalnu bezbednost, Robert O’Brajen“, objavio je Tači na Fejsbuku pre sat vremena.

„Kosovo je blagosloveno podrškom Amerike i predsednika Trampa“, poručio je Tači.

Potvrdio je da putuje nazad, te da se nada da će već u sredu ili četvrtak biti u mogućnosti da izvesti kosovsku skupštinu o sastancima u Vašingtonu ali i o današnjem sastanku.

„Ujedinjavanjem institucija, političkih partija i građana Kosovo će biti još jače. SAD su naša nada i naša vera. Zauvek ćemo biti zahvalni“, dodao je Tači.

Kosovska vlada nema saznanja o sastanku Vučić-Tači

U međuvremenu se, međutim, oglasio zamenik kosovskog premijera, Haki Abazi, koji je kazao da kosovska vlada nema saznanja o sastanku između Vučića i Tačija.

„Čuli smo vest iz medija. Kao što sam već rekao i ponovio tokom današnje sednice – predsednikove aktivnosti nisu transparentne i nisu koordinisane sa kosovskim institucijama“, rekao je Abazi, odgovorivši u sličnom tonu kao i Aljbin Kurti u kosovskoj skupštini danas.

Kaže i da vlada nema nikakve informacije o dnevnom redu predsednika, o razgovorima i položaju predstavljenom tokom sastanaka u Vašingtonu“, prenosi Kljan Kosova.

Dodaje da ga je kosovski premijer, Aljbin Kurti, pozvao da koordinišu spoljnopolitičke aktivnosti aktivnosti o dijalogu sa Beogradom, ali da se Tači nije odazvao pozivu.

„Prekoračenjem svojih ustavnih nadležnosti predsednik nastavlja sopstveni program“, zaključio je Abazi.

Tači za RSE: Razgovor sa Vučićem u Vašingtonu o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma

U izjavi za RSE Tači prenosi svoje utiske sa sastanka sa Vučićem: „Korektan, konstruktivan, bez nečeg posebnog“, te da je bilo reči o:

„Neophodnosti za mirovno rešenje pitanja između Kosova i Srbije, o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma, a pokazana je dobra volja da stvari idu napred u interesu dve države, kao što je to bio slučaj sa sporazumima o avio i železničkoj liniji, o autoputu, ali i o pitanjima koja bi mogla biti od zajedničkog interesa više u ekonomskom nego u političkom smislu“.

„To je bio sastanak dobre volje u angažovanjima SAD-a da se pitanja između Kosova i Srbije, o pitanju dobrosusedskih odnosa, okončaju jednom zauvek“, dodao je Tači.

„Kraj dijaloga mora da se desi što pre moguće jednim konačnim sporazumom, koji podrazumeva recipročno priznanje, ni manje ni više od toga, pod aktuelnim teritorijalnim integritetom. Ceo taj proces će pomoći ubrzanju Kosova u NATO i EU, kao i članstvo Kosova u UN. Nemamo vremena za gubljenje i naravno da moramo da radimo usko sa našim partnerima. Ne možemo da čekamo na ostale adrese, kao što je to slučaj sa Evropskom unijom sa dvema osobama čije zemlje nisu priznale nezavisnost, Španija i Slovačka. Sada imamo ponudu iz Vašingtona i trebamo da idemo napred“, kazao je Tači za RSE.

Na pitanje koja je to ponuda Vašingtona, on je kazao da su SAD priznale Kosovo kao nezavisnu državu, da se sa SAD-om radilo na oslobađanju i nezavisnosti Kosova, a da je „ponuda SAD-a mir, stabilnost, razvoj i integracija u NATO i EU“.

Tači u SAD boravi od 23. februara gde je održao više sastanaka sa američkim zvaničnicima, a njegovi navodi dolaze istovremeno sa najavama srpskog predsednika Aleksandra Vučića iz Vašingtona o novim otpriznavanjima Kosova, te podrškom SAD da će takse biti ukinute bez ikakvih uslovljavanja, uprkos nedavnim Grenelovim porukama u Beogradu.

Kakve je poruke večeras uputio Aleksandar Vučić za deo srpskih medija koji ga prate u Vašingtonu, čitajte u: Vučić iz Vašingtona najavio nova povlačenja priznanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.