Džez i bluz festival „North City“ od 31. maja do 4. juna

FOTO: KoSSev

Nakon dve godine pauze džez i bluz festival „North City“ održaće se od 31. maja do 4. juna na više lokacija u Mitrovici i Zubinom Potoku. Na osamnaestom festivalu u organizaciji Udruženja muzičara „Unija M“ nastupiće desetak, kako domaćih, tako i stranih izvođača.

Ovogodišnji „North City“ festival biće otvoren radionicom „Kako se sluša džez“ u Galeriji Fakulteta umetnosti sa početkom u 17 časova, koja će još jednom biti održana 1. juna u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku u 13 časova.

„Na radionici će prvo pričati profesor Ivan Ilić, naš proslavljeni dirigent, aranžer, dugogodišnji dirigent Big Benda i jedan od najboljih trombonista Evrope“, kazao je na današnjoj konferenciji za medije Nenad Ilić, jedan od osnivača i član organizacionog tima festivala.

Prvog dana u klubu „Soho“ od 21 čas nastupa bend „Day off“ iz Severne Makedonije, a odmah za njima u 23 časa studenti koji će prethodno učestovati na radionici. Najavljen je Jam Session.

Mitrovički duo Dragana Milić i Petar Rakić nastupiće drugog dana festivala, 1. juna, u klubu „Soho“ u 21 čas, a nakon njih sledi još jedan severnomakedonski bluz sastav „In the mood“.

Za treći i četvrti dan festivala, odnosno glavni program, najavljeni su nastupi u Soho-u, ali i Hali sportova u severnom delu Mitrovice.

Najpre će 2. juna u 21 čas nastupiti Big Bend RTS-a sa svojim gostom – nemačkim klavijaturistom Klausom Rajbleom, a u 23 časa u klubu „Soho“ biće predstavljena domaća scena na Jam Session-u, kada će nastupiti i DJ Jezzy.

„Ovo je treći put kako Big Bend dolazi u Kosovsku Mitrovicu. Klaus Rajble sarađuje sa njima već dugi niz godina i na festivalu će svirati kako njegove kompozicije tako i džez standard“, kazao je Nenad Ilić.

Program četvrtog dana u Hali sportova u 21 sat otvara mlada pijanistkinja iz Zvečana Nastasija Radovanović solo nastupom.

„Nađa ima samo 16 godina a već je formirana džez klaviristkinja. Ima svoj prepoznatljiv stil. Već je nastupala i kod nas i dva puta na Nišvilu i sigurni smo da je pred njom ne samo karijera u Srbiji već i bogata internacionalna karijera“, ocenio je Ilić.

Iste večeri, nakon Nastasije nastupa sekstet mladog francuskog gitariste Toma Ibara koji, kako kaže Ilić, svira sve vrste džeza, ali akcenat je na smooth džezu.

Tom Ibara poznat je i po tome što često svira na koncertima Markus Milera, jednog od najpoznatijeg džez basiste na svetu

Program se potom seli u klub „Soho“ gde će od 23 časa nastupiti sadašnji direktor Big Benda, Filip Bulatović.

Zadnji dan festivala obeležiće akustični koncert Neše Galije na jezeru Gazivode sa početkom u 14 časova.

Na današnjoj konferenciji za štampu, član odbora festivala i poznati glumac iz Zvečana, Denis Murić, pozvao je pre svega mlade ljude da posete festival jer, kako kaže, stariji ljudi uglavnom slušaju džez i već posećuju ovu kulturno-umetničku manifestaciju.

„Ja bih ovog puta pozvao i sve mlade da dođu, da probaju, da čuju, pa možda im se svidi“, istakao je Murić.

Karte će se ove godine prodavati neposredno pred početak dešavanja, na mestima izvođenja, a o cenama će javnost naknadno biti obaveštena, poručuju organizatori.

Nakon dvogodišnje pauze usled pandemije koronavirusa, član odbora festivala, Nenad Ilić, poručuje da organizacija ovogodišnjeg festivala nije prošla bez problema, te da su pripreme kao i svih ovih godina trajale nekoliko meseci.

Međutim, dodaje i da je sedamnaestogodišnje iskustvo olakšalo ceo proces.

„Nije bilo mnogo teško, jeste malo, ali iskustvo od 17 godina ne može da se zaboravi. Nadamo se da smo uspeli da napravimo jedan kvalitetan internacionalni program“, poručio  je Ilić.

Sponzori ovogodišnjeg festivala su MTS d.o.o, Opštine na Severu Kosova, Studentski kulturni centar Priština – Kosovska Mitrovica, Dunav osiguranje, Ministarstvo za zajednice i povratak, NVO „Akcija zajedničke pomoći“, Udruženje muzičara džeza, roka i zabavne muzike Srbije, nekoliko privrednih subjekata, više restorana i kafića, prodavnica i butika sa Severa Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.