Dve kosovske zastave na jarbolima u dvorištu opštine Severna Mitrovica

FOTO: KoSSev

Kompletira se isticanje kosovskih simbola unutar i oko opštinske zgrade Severna Mitrovica. Danas oko podneva, dve kosovske zastave postavljene su na dva jarbola u dvorištu opštinske zgrade. 

Nalaze se u blizini trojezične table, postavljene odmah po polaganju zakletve novog gradonačelnika ove opštine 19. maja.

Inače, na trojezičnoj tabli opštine, da se tu nalazi opština Severna Mitrovica – prvo je ispisano na albanskom, pa onda na srpskom i najzad na engleskom jeziku. Na taj način se krši Zakon o upotrebi jezika, na šta je nedavno za naš portal ukazao i jedini srpski odbornik u ovoj SO, Dušan Milunović.

„U Severnoj Mitrovici prvo treba da piše srpski jezik, pa albanski, pa engleski“, kazao je tada i najavio da je u pripremi i sledeći korak – opštinski grb.

Građani u severnom delu Mitrovice, većina Srbi, su istog dana uz albanskog gradonačelnika Erdena Atića – dobili i tri kosovske zastave na samoj zgradi opštine.

Danas su one nadograđene sa još dve – i to na jarbolima.

Napuštanje institucija krajem prošle godine, pa potom i bojkot vanrednih lokalnih izbora aprila meseca od strane Srba, doveli su do toga da na Severu skoro i da nema predstavnika srpske zajednice u lokalnim institucijama.

I u Severnoj Mitrovici, i u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću – gradonačelnici su Albanci.

Ipak, Severna Mitrovica jedina je opština koja od samog izlaska Srba iz nje, sve vreme funkcioniše.

Uz nešto manje od 10 odluka koju su odbornici u Skupštini ove opštine u novom sazivu donosili, trenutno je najaktivnija i Kancelarija za infrastrukturu i građevinska inspekcija.

U poslednja tri radna dana, izdali su zabranu za dalju gradnju na najmanje pet objekata u samom jezgru grada, usled nedostatka važeće dokumentacije.

Opština Severna Mitrovica zaustavila radove na najmanje još jednom objektu, policija asistirala na 5

Inspekcije Severne Mitrovice plombirale objekte čiju gradnju finansira SrbijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.