Inspekcije Severne Mitrovice plombirale objekte čiju gradnju finansira Srbija

FOTO: KoSSev

To što zaposleni u institucijama u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu već skoro puna dva meseca svakodnevno protestuju ispred opštinske zgrade u Zvečanu zbog ulaska specijalnih jedinica kosovske policije, ne ometa funkcionisanje opštine Severna Mitrovica u kosovskom sistemu.

Ova opština od kada su je Srpska lista i zaposleni Srbi u većini napustili, donela je niz odluka i povukla konkretne poteze.

Danas su to učinili, plombirajući izgradnju najmanje tri infrastrukturna objekta u izgradnji u Severnoj Mitrovici.

U pitanju su: stambeni objekat u naselju Brđani, nova škola za učenike južnih mitrovičkih škola, koje danas pohađaju mahom Romi, a koja se gradi kod Vojnog remonta, te nova zgrada rektorata u centru grada, u univerzitetskom kampusu.

Da su danas stopirani radovi na nekim objektima, jer su navodno započeti bez okončanja zakonskih procedura, saopštio je inicijalno gradonačelnik opštine Severna Mitrovica, Erden Atić.

Opštinska direkcija Severne Mitrovice za inspekcije danas je, saopštio je, obišla gradilišta na kojima je započeta takva izgradnja i tamo postavila trake kojima je zabranila da se radovi dalje nastave.

Radovi se na tim objektima i neće izvoditi, sve do ispunjenja zakonskih kriterijuma.

„U nedostatku dokumentacije postavljene su trake sa kojima se zabranjuje nastavak radova do ispunjenja zakonskih kriterijuma i norma Republike Kosovo“, naveo je Atić.

Prazna gradilišta

U pitanju su, kako smo se uverili na licu mesta, stambena zgrada u naselju Brđani, nova škola, kao i Rektorat.

Dolazak do najmanje jednog od objekata kosovskih inspekcijskih opštinskih organa na terenu je obezbeđivala Kosovska policija. Tu su bili i radnici koji su radove izvodili, a nakon što je inspekcija zapečatila dalju izgradnju, oni su sa gradilišta otišli.

Danas popodne, sva tri gradilišta su i dalje prazna. Opasana su crveno-belom trakom. Radovi se ne izvode, ali je građevinski materijal i dalje vidljiv – pesak, armature, daske, itd. Mehanizacije i radnika nema.

Berzati: Privatni investitor. Više puta upozoravan da legalizuje gradnju

Pokušali smo da više informacija dobijemo od samog Atića. Nakon što je muški glas više puta izgovorio „halo“, pošto smo se predstavili, razgovor je preuzela ženska osoba, koja nam je kazala da je on zauzet, te da će nas pozvati kasnije, što se nije dogodilo.

Od Fadilja Berzatija, direktora infrastrukture Severna Mitrovica, potom smo u nešto upornijim pokušajima, dobili informaciju da „nije izmišljena topla voda“, već  da se radi o, kako je naveo, „jasnoj i jednostavnoj proceduri stopiranja gradnje za koju se nema dozvola“.

Potvrdio je i on da su inspekcijski opštinski organi, danas zapečatili gradnju objekta razvlačenjem trake, isticanjem obaveštenja i to nakon što su, kako on tvrdi, pola sata čekali da se vlasnik javi ili pojavi na samom terenu.

A na terenu u naselju Brđani, u blizini glavnog igrališta, svedoči nam dalje, zatekli su radove u toku, radnike i građevinsku mehanizaciju.

Građevinska inspekcijska služba opštine Severna Mitrovica, stopirala je potom radove, ali, kako tvrdi Berzati, nisu stupili u kontakt sa privatnim investitorom ovog objekta.

Na više upornih pokušaja našeg portala da nam kaže ime investitora, Berzati to nije učinio. Iako kaže da zna identitet, tvrdi da „procedura predviđa da to ne iznosi javno“, već da se „mi kao novinari bavimo time“.

Berzati ujedno naglašava da su kontaktirali vlasnika ovog stambenog objekta, međutim, prema njegovim rečima, on se nije odazivao pozivima.

PO: Investitor je država Srbija 

U PO opštine Kosovska Mitrovica potom, upućuju nas na saopštenje Srpske liste, naglasivši da ne žele da dižu tenzije i da će nastojati u narednim danima da se situacija sredi, a koju opisuju kao „namerno dizanje tenzija od strane Prištine u već dovoljno osetljivom trenutku, na šta nemaju pravo“.

Kada je reč o investitoru, demantuju da se radi o privatnom investitoru, naglasivši su da se radi „o državi Srbiji“.

Sredstva je obezbedila Srbija kroz svoja resorna ministarstva, a ciljna grupa kojima se kroz ove građevinske projekte pomaže su đaci iz škola u južnom delu Kosovske Mitrovice, a to su uglavnom sada romska deca, socijalno ugrožene porodice, te Univerzitet, saznajemo u ovoj strukturi.

Šta piše na tabli ispred rektorata u izgradnji

Tabla sa informacijama o investitoru i projektu istaknuta je jasno ispred gradilišta za rektorat, ne i na druge dve lokacije.

Investitor je opština Kosovska Mitrovica, prema rešenju o građevinskoj dozvoli od 10, marta, 2020. Odgovorni projektant je Fakultet Tehničkih nauka u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. A izvođač radova je „RAD 028 d.o.o. Zvečan“. Inače, vlasnik ove firme Radule Stević nalazi se od 2021 nalazi na listi američkih sankcija

Prema istim podacima, radovi su započeti 18. avgusta 2021, a rok za izvođenje radova je 180 dana.

Radove finansira Kancelarija za KiM.

Početak: (Ne)obični dani i kamen temeljac

A upravo je 20. avgusta 2021. kamen temeljac položio njen vd direktor Petar Petković.

„Ovo nije običan kamen temeljac. Ovo je kamen temeljac srpske sloge i jednistva“, kazao je tada direktor Kancelarije za KiM.

Ovo nisu obični dani, proročki je kazao tada.

Na ovaj dan se čekalo 22 godine, a očekuju ga 10.000 studenata i preko 760 profesora i nastavnika, kao i Kosovska Mitrovica, obodrio je građane Petković tada.

Tada je takođe kazao i da se radi o kapitalnom projektu vrednom 720 miliona dinara.

„Biće velelepne učionice, kabineti, laboratorije, amfiteatri, sve će biti digitalizovano, biće to jedan od najsavremenijih objekata ne ovde samo u Kosovskoj Mitrovici, već i u državi Srbiji“, kazao je Petković, prekrstivši se nakon polaganja kamena temeljca na gradilištu koje je danas u srcu grada plombirala opština Severna Mitrovica, koja je u kosovskom sistemu.

Poželeo je da se dočeka dan da se nova zgrada rektorata i otvori.

Bonus video:
Srpska lista o Kurtiju

U međuvremenu se oglasila i Srpska lista, koja je precizirala da se radi o stambenom objektu koji se gradi za socijalno ugrožene porodice, ali da su danas stopirani radovi na izgradnji i škole za decu, takođe iz ugrožene kategorije.

Srpska lista je uputila apel međunarodnim predstavnicima da, kako navode, „spreče Kurtija u izazivanju haosa“.

Upitali su i „da li je ovo Kurtijev odgovor“ na poziv međunarodnih predstavnika da se deeskalira situacija:

„Kao i da li je odluka da se zabrani izgradnja škole i stanova za ugrožene građane u skladu sa apelima ambasadora Kvinte da ovi nametnuti gradonačelnici sa tri odsto osvojenih glasova bave tehničkim i administrativnim stvarima“.

Srpska lista je naglasila da se ovi radovi izvode dan nakon pregovora u Briselu, a sa ciljem „podizanja tenzija i ugrožavanja mira“, te da se umesto deeskalacije „nastavlja sa eskalacijom“.

Da ironija bude veća, navode iz ove stranke, odluku o zabrani gradnje škole i stanova, kako tvrde, donose Kurtijevi gradonačelnici u vreme kada se na Severu Kosova vrši protivzakonita eksproprijacija, a zarad izgradnje policijskih baza.

„Nakon neosnovanih hapšenja, prebijanja i zastrašivanja našeg naroda, danas je preko svog gradonačelnika doneo odluke da zabrani izgradnju škole i stanova i time poslao još jednu poruku da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji“, naveli su iz SL.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.