Drecun: Suđenje liderima „OVK“ je suđenje celoj toj organizaciji

FOTO: Printscreen/Youtube/N1

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM, Milovan Drecun, izjavio je jutros da je optužnica bivšim liderima „OVK“ pred Specijalnim sudom u Hagu, zasnovana isključivo na ilegalnim pritvorima, i da je to suđenje celoj „OVK“, a ne pojedincima.

On je za TV Pink ocenio da je izjava nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea da se ne sudi celoj „OVK“ već pojedincima i da je pravo na demonstracije demokratsko, „sramna, ali da se od nemačkih diplomata jedino to može očekivati“.

„Bitno je da je optužnica bazirana isključivo na ilegalnim pritvorima. Još na početku moje komunikacije sa Specijalnim tužilaštvom rekli su mi da su im potrebni ilegalni pritvori jer se tu najlakše dokazuje veza počinjenih zločina sa izvršiocima tih zločina“, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, optužnica govori da su četvorica optuženih bili deo udruženog zločinačkog poduhvata, i da su u njemu učestvovali svi od političkog i vojnog vrha, do samih vojnika.

„Koliko god se trudili Albanci da pokažu da ovo nije suđenje terorističkoj ‘OVK’, ovo jeste upravo suđenje toj zločinačkoj organizaciji. I ona je cela okarakterisana kao zločinačka u optužnici. I sada će se pokazati, apsolutno sam siguran da će se dokazati, da jesu počinjeni ti užasni zločini“, ocenio je Drecun.

Govoreći o protestima u Prištini povodom te optužnice, Drecun je rekao da albanska zajednica nije spremna da se suoči sa zločinima.

„Tu onda nema ni suočavanja sa istinom, nema ni suočavanja sa zločinima, nema ni puta ka pomirenju između Srba i Albanaca“, ocenio je on.

Suđenje četvorici lidera „OVK“, Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, počelo je u ponedeljak u Hagu, a oni su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na 42 lokacije na Kosovu i Albaniji, gde su najmanje 102 osobe ubijene 1998. i 1999. godine.

Pročitajte još:

Drecun u studiju N1 pokazao navodnu arhivu Glavnog štaba „OVK“

Ambasadori u PR: Ne sudi se ‘OVK’, već pojedincima optuženim za ratne zločine – Pravda za žrtve je važna

Tužilac: Tači i Veselji u leto 1998. lično odveli dvojicu od 102 ubijena pritvorenika; Nastavak suđenja sutra

Počelo suđenje četvorici vođa „OVK“, negirali krivicu za zločine

U Prištini „Marš za pravdu“ u znak podrške Tačiju i ostalima pred početak suđenja, poznati podržaliPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.