Drecun u studiju N1 pokazao navodnu arhivu Glavnog štaba „OVK“

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je u emisiji Dan uživo da Priština ne poštuje postignut sporazum sa Beogradom i ocenjuje da se ovih dana „vrši teror nad Srbima“.

Drecun je govoreći o registarskim tablicama optužio Prištinu da ne poštuje postignuti dogovor.

„Dogovor je da se tablice koriste sa stikerima, i to funkcioniše bez problema. Priština je onda odredila neki rok koji ističe danas, nakon čega je zapretila oduzimanjem vozila koja se ne preregistruju, kao i kažnjavanjem vozača. I Peter Stano se oglasio i rekao u ime Evropske unije da nema nikakvih rokova, da treba raditi na dijalogu i pronalaženju konačnog rešenja. Ako Priština pokušava da izazove neku novu krizu, onda je ovo idealna prilika“, naveo je Drecun.

On je pretnje institucija u Prištini okarakterisao kao „teror nad Srbima“, ne odgovorivši direktno na pitanje šta bi Srbi sada trebalo da rade.

„Priština jednostranim potezima minira dogovor. Želi da nametne svoju volju“, ponovio je Drecun i ocenio da se Srbi snalaze „kako znaju i umeju“.

Prema njegovim rečima, „sam narod na Kosovu treba da odluči da li želi ili ne želi RKS tablice“.

„Koliko ja vidim, Srbi su se izjasnili da ne žele ništa što statusom nije neutralno. A tablice sa oznakom RKS nisu statusno neutralne. To su tablice koje predstavljaju takozvanu ‘Republiku Kosovo’. A srpski narod na severu ih odbija“, smatra sagovornik N1.

Komentarišući paljenje automobila na Kosovu, kaže da je potrebno sprovesti nezavisnu policijsku istragu o tome ko pali automobile, kao i da sumnja da Priština može da je sprovede. Takođe, kaže i da ne poznaje M. B, privedenog na Kosovu pod sumnjom da je palio automobile.

„Ja ne poznajem čoveka. Srpska lista ima mnogo više informacija, i zato su se i oglasili. Ali znate, ima hapšenja bivših pripadnika Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti i maltretiraju ih. A pre toga, dok su bili u KPS-u nisu se setili njhovih navodnih krivičnih dela“, kazao je Drecun.

Komentarišući početak suđenja liderima „OVK“ u Hagu, Drecun je rekao da je optužnica temeljno pripremljena, da je dobro obrazložena, i da sudeći po izjavama, ljudi iz tužilaštva raspolažu značajnim brojem dokumenta – nezvanično oko 30.000, kao i više stotina svedoka.

„Vrši se kontinuirano zastrašivanje svedoka u korist optuženih, ali je najvažnije šta će ti svedoci govoriti i kakvom dokumentacijom raspolaže specijalno tužilaštvo. Očekujem da ono što piše u optužnici bude dokazano i da se konačno vidi barem deo zločina ‘OVK’“, zaključio je Drecun.

Podsetio je na ono što se redovno ističe u Prištini, ali i od strane optuženih u Hagu – da „OVK“ nije imala jasno izdvojenu hijerarhijsku strukturu, već da se radilo o grupama, otporu i da ne postoji arhiva.

„Trebalo je dokazati hijerarhijsku strukturu i mi smo to uradili“.

Drecun je istakao da je za to bilo bitno dokazati da postoji arhiva. U studiju je iščitao šta čini arhivu: naredbe, pravilnike, uputstva, ratne dnevnike, zapisnike, šifrarnike, spiskove, izveštaje i „mnogo toga“.

U studiju je pokazao deo dokumenata za koje tvrdi da su dokaz „OVK“ arhive – dokument koji je potpisao komandant 121. brigade, Hadži Šalja, koji govori o rasporedu njegovih pet-šest brigada, gde im je borbeni raspored, koja borbena dejstva pripremaju.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.