Vučić: Đurić i Filipović nastaviće da rade svoj posao u državnoj službi Srbije, niko od 3,500 izašlih iz kosovskih institucija neće biti na ulici

Vučić Đurić
FOTO: buducnostsrbijeav / Instagram

Dojučerašnji major i prvi policajac u kosovskoj službi regiona Sever Nenad Đurić odlikovan je danas u Beogradu Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost Prvog stepena, a takođe sad već bivši šef operative ove službe, kapetan Aleksandar Filipović Zlatnim ordenom za hrabrost. Oni su odlikovani ukazom predsednika Srbije, koji im je i lično na ceremoniji u uživo prenosu i uručio odlikovanja.

Opširnije o ceremoniji i porukama u:

Đuriću i Filipoviću ordeni u Beogradu: Simboli su srpske časti i obraza, imali su samo jednu zemlju, grb i zastavu

Njih sada očekuje nova služba u državnim organima Republike Srbije i nastaviće da rade svoj policijski posao, potvrdio je Vučić danas nakon ceremonije, odgovarajući na novinarska pitanja.

„Imaju odličnu budućnost, radiće u državnim organima Republike Srbije i svakako neće imati niža primanja, Naprotiv. Radiće svoj posao za svoju zemlju i za svoj narod. Mladi su obojica. Još mnogo, mnogo posla i mnogo, mnogo dobrih i važnih zadataka je pred njima“, kazao je, ne precizirajući gde će biti raspoređeni.

Predsednik uverava istovremeno da ni oko 3,500 hiljada zaposlenih koliko je procenio da su napustili kosovske institucije „neće biti na ulici“.

„Za sve njih smo se pobrinuli. Možda budemo kasnili dan ili dva, ali nigde nećemo duže od mesec dana da kasnimo“, kaže.

Oni moraju da imaju sigurnost, dodaje, a Srbija brine o svom narodu. Posebno o onim ljudima za koje predsednik zna „koliko su se mučili i kroz šta su sve morali da prođu“, kao što su to Đurić, Filipović i još oko 10-ak pripadnika kosovske policije koje predsednik poznaje.

„Kroz svaki od 17, 18 upada ROSU, FIT i svih ostalih specijalnih jedinica na Sever, da ih ne pitaju, a oni bi trebalo da rukovode regionom Sever, nego ih šalju ne bi li samo izazvali Srbe, ne bi li napravili samo neki incident, a ćutaće i NATO, Evropa, Amerika i svi. Za razliku od mnogih oni znaju da ja znam kroz šta su prolazili“.

Kaže da je baš to bio razlog zašto je imao poverenje u njih čak i kada im se, ponovio je više puta to danas, nije dopadalo ako nešto predsednik kaže, jer su policajci sa Severa znali da je on brinuo.

Za to ne zna 99% građana Srbije, niti želi da zna, smatra Vučić.

Vučić u naredna dva dana putuje u Pariz zbog situacije na Severu. Na današnjoj ceremoniji imao je poruke za Prištinu i EU. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Vučić je i prethodno uveravao da će zbrinuti sve Srbe koji ovih dana napuštaju kosovske institucije, premda je danas po prvi put izneo procenu da se radi o broju od oko 3,500.

„Kažemo mi da ćemo sve da ih zbrinemo. To je nama 50-60 miliona evra. Uradićemo to sve, ali nije to lako. Ali niko nije hteo da ostane, a da ne bude uz svoj narod“, poručio je u subotu.

U vreme kada su bivšem majoru i kapetanu Kosovske policije u Beogradu bili uručivani ordeni, na Severu je nastavljeno sa napuštanjem kosovskih institucija. Danas su gužve ispred opštine SO Mitrovica, gde zaposleni čekaju da predaju otkaze, a prethodno su i četiri rukovodilaca opštinskih izbornih komisija podneli jutros neopozive ostavke.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije. Poziv za vraćanje u kosovske institucije u više navrata uputio je i kosovski premijer Aljbin Kurti. Istu poruku poslao je i danas na sednici kosovske vlade.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.