Zaposleni u SO Severna Mitrovica predaju otkaze, i četiri predsednika OIK-a na Severu uradili isto jutros

Izbori na Kosovu
Foto: KoSSev

Četiri rukovodilaca opštinskih izbornih komisija podneli su jutros neopozive ostavke, potvrdio je za KoSSev portal Slobodan Dimitrijević, sada već bivši predsednik OIK-a za Severnu Mitrovicu. U ovom trenutku i zaposleni u opštini Severna Mitrovica predaju otkaze na svoja radna mesta. 

Razlog napuštanja radnih mesta od strane predsednika OIK-a, kako navodi Dimitrijević, jesu najave o raspisivanju vanrednih izbora u četiri opštine na Severu, a nakon što su politički predstavnici Srba podneli ostavke.

„S obzirom na političku situaciju, mi nismo spremni da u ovom trenutku radimo po tom tehničkom pitanju, a to je sprovođenje izbornog procesa na Severu. Nemamo dogovor ni sa građanima da li su spremni na tako nešto“, kazao je Dimitrijević za KoSSev portal.

Dimitrijević ujedno poručuje da se četiri predsednika opštinskih izbornih komisija na posao više neće vraćati, ali sa druge strane kaže da „Priština možda ima i rešenje“, te se neko možda i „prihvati tih funkcija“.

„S obzirom na to da da biste postali predsedavajući mora da se raspiše konkurs, pa da se ispune uslovi konkursa, i tako dalje, to bi verovatno trajalo jako dugo“, kazao je Slobodan Dimitrijević.

Istovremeno, veliki broj zaposlenih okupljen je trenutno ispred opštine Severna Mitrovica, a kako bi predali otkaze na svoja radna mesta.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

Poziv za vraćanje u kosovske institucije u više navrata uputio je i kosovski premijer Aljbin Kurti. Istu poruku poslao je i danas na sednici kosovske vlade.

„Oni koji nalažu napuštanje kosovskih institucija su oni koji stoje na putu zakonitosti i ustavnosti, borbi protiv kriminala i korupcije“, rekao je Kurti.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.