Đurić Zaharovoj: Sram Vas bilo, predsednik kod Putina na prijem i po sat i po čekao, a reč nije rekao

Vest je ažurirana

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je direktorici odeljenja ruskog ministarstva spoljnih poslova za informisanje Mariji Zaharovoj da joj ne dozvoljava da napada ponosnu Srbiju. “Sram Vas bilo” napisao joj je u pauzi dva značajna pregovora o Kosovu. Jednim upravo završenim u Vašingtonu, gde su, kako uverava Srbiju, uspešno finalizovali “istorijsku pobedu” potpisivanjem dokumenta o “ekonomskoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova” i drugim već sutra u Briselu, za koji srpska delegacija očekuje “najmanje dobrog”.

“Ako su vas pozvali u Belu Kuću, a stolica je postavljena kao da vas ispituju, sednite kao na slici 2, ko god da ste. Jednostavno mi poverujte”, Zaharova se ovim rečima pridružila reakcijama  o načinu na koji su u identičnim odvojenim prilikama sedeli Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti pred Donaldom Trampom u petak u Ovalnoj sobi. Ali ne samo rečima.

Na sada već viralnim fotografijama koje je objavila američka administracija hvaleći se dvostrukim diplomatskim uspehom, vide se Vučić i Hoti kako u odvojenim prilikama sede na sred ovalne sobe, na stolici koja je postavljena nasuprot kabinetskom stolu za kojim sedi Tramp.

To su bili trenuci kada se pozivao izraelski premijer Netanjahu, kojem su saopštene srećne vesti za ovu državu i SAD koje se nalaze usred predizborne kampanje. Kosovo će biti “prva muslimanska zemlja na svetu“ koja će priznati Izrael i to u Jerusalimu gde će imati svoju ambasadu, hvalio se Tramp, dok će Srbija svoju ambasadu preseliti do jula iz Tel Aviva u Jerusalim i biće “prva evropska zemlja” koja je to učinila.

Если Вас позвали в БД, а стул поставили так, будто Вы на допросе, садитесь как на фото #2. Кем бы Вы ни были. Просто поверьте.

Posted by Maria Zakharova on Saturday, September 5, 2020

Zaharova je na svojoj Fejsbuk stranici sada objavila ovu fotografiju na kojoj Vučić sedi na stolici preko puta Trampovog kabinetskog stola u Ovalnoj sobi, ali uz nju i još jednu fotografiju – antologijska filmska scena Šeron Ston iz trilera “Niske strasti”, koju ispituju policijski islednici dok ona sa prekrštenom nogom sedi na stolici. Upravo je ova fotografija „savet“ ruske portparolke za to kako je srpski predsednik morao da sedne u takvim situacijama kao i bilo ko drugi ko bi se u takvoj situaciji našao.

Na ovo je odmah reagovao vladin zvaničnik za pitanja Kosova, ali i visok zvaničnik SNS, otkrivši i ključni detalj o tome kako predsednik Srbije čeka i to preko sat i po da bi ga primio ruski kolega kada odlazi u Rusiju.

„Sram da Vas bude još sto puta“

Sinoćnu objavu Marka Đurića na Tviteru pratila je jutrošnja.

„I da dodam, kupovina tečnog naftnog gasa je izbačena iz tog sporazuma samo na insistiranje čoveka koji je sedeo u toj stolici. Sram da Vas bude još sto puta!“, poručio je Zaharovoj Đurić.

“A zamisli taj predsednik nijednu ružnu reč protiv Rusije nije rekao, čak ni na tom mestu. A zamisli taj predsednik je kod ruskog predsednika i po sat i po vremena čekao na prijem i nikada nije tražio posebnu stolicu. Ja Vam ne dozvoljavam da napadate ponosnu Srbiju. Sram Vas bilo!”, Đurić je ustao u odbranu svog predsednika, odnosno Srbije, koristeći drugu mrežu – Tviter.

Vulin: „Neprijatelji Srbije i Rusije su danas obradovani sitnom zlobom Zaharove“

Kritike na račun Zaharove a nakon njene objave, uputio je i ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin. Zaharova je uvredila sve one koji brane i Rusiju i Srbiju, poručio je.

„Neprijatelji Srbije i Rusije su danas obradovani sitnom zlobom Zaharove. Iza Vučića ostaju dela, iza Zaharove zloba koje će da se stidi. Vučić svoj narod, ni prijatelje svog naroda, nikada nije ni ostavio, ni uvredio ni ponizio“, smatra Vulin.

Vulin je dodao da se „veličina čoveka ne meri ni veličinom stolice na kojoj sedi ni veličinom sile u čije ime govori, već veličinom hrabrosti da na svakoj stolici brani svoj narod i prijatelje svog naroda“.

On je u saopštenju rekao da je „Vučić jedini državnik u Evropi koji je odbio da uvede sankcije Rusiji i vrhovni komandant vojske sa kojom oružane snage Ruske Federacije imaju najvišu i najplodniju saradnju“.

Obe objave zaradile su lajkove, odnosno na mreže se prelilo pravo oduševljenje opaskom Zaharove i kritikama na račun Đurića. Samo na Fejsbuku poruka Marije Zaharove tokom noći imala je skoro pet hiljada lajkova i više stotina komentara podrške.

A pre nego da Marko Đurić krene u odbranu predsednika, sam Vučić je Goci Uzelac objasnio protokol sedenja kod Donalda Trampa.

„Kada sam bio sam, sedeo sam preko puta Trampa. Najpre preko puta Trampa,
ja na stolici, a on na malo uzdignutoj fotelji. Šta je tu sporno? Nikad nisam u životu razgovarao sa bilo kim, a da nisam sedeo preko puta“.
Izneo je objašnjenje iz stručne literature o tome na šta raspored sedenja ukazuje u diplomatiji, još od vremena starih Vizantinaca, a što su naučili potom Rusi, Turci i Amerikanci:
„Kako pokazuju svoju moć nad ostatkom sveta? Nekada je to išlo uz zvuke rike lavova, a danas to ide da se neko postavi na tri stepenika više, što je za velike sile uobičajeno“.
Predsednik objašnjava i da je on bio u boljoj poziciji jer je sedeo desno od Trampa, a Hoti levo, mada to nije posebno važno.

 

Sastanak na kom je raspored sedenja ismejala Zaharova usledio je nakon potpisivanja dokumenta o ekonomskoj normalizaciji od strane predsednika Vučića i kosovskog premijera, Avdulaha Hotija.

Jedna od tačaka tog dokumenta potpisanog u prisustvu američkog predsednika, Donalda Trampa, glasi – Obe strane će diverzifikovati svoje snabdevanje energijom.

Deo javnosti u Srbiji ovu tačku vidi kao ugrožavanje ruskih interesa u Srbiji, što je negirala srpska premijerka, Ana Brnabić.

„(U sporazumu) nije ništa jasno definisano, otvaramo vrata za još više stratešku saradnju sa SAD, a ne kompromituje našu saradnju ni sa Kinom ni sa Ruskom Federacijom… Sporazum otvara jedna vrata, ali ne zatvara sva druga“, rekla je ona.

Inače, tokom posete grupe mladih sa KiM prestonici prošle nedelje primio ih je predsednik Vučić i tada je govorio o najavljenoj poseti Putina „najverovatnije u oktobru“ kada će prisustvovati otvaranju Hrama Svetog Save na Vračaru.

Deci sa KiM predsednik je obećao da će u prestonicu biti pozvani i tim povodom.

„Zamoliću predsednika Putina da vas pozdravi, i da njemu možete da kažete bar u jednoj reči šta vas tišti na Kosovu i Metohiji”, rekao je on.

Preko mreža rasprava i Grenela i Vjose Osmani

I na još jednoj strani tokom dana se povela vatrena razmena poruka – Ričarda Grenela i Vjose Osmani.

„Ne možete platiti stanarinu ili prehraniti porodicu simbolikom“, Trampov izasalnik za dijalog Ričard Grenel je tvitom odgovorio kosovskoj predsednici skupštine Vjosi Osmani koja je prethodno komentarisala da se kosovska delegacija nije iz Vašingtona vratila sa uzajamnim priznanjem sa Srbijom kao što su najavili.

„Da se sada žalite što niste dobili više, čudno je, jer niste pokrenuli ni najmanju zabrinutost ili mi dali najprostiju ideju. Potrebni su nam političari koji rade nešto više osim što se samo žale“, naveo je Grenel.

A onda je ponovo odgovorila Osmani: „Priznanje Kosova od strane Srbije nije stvar simbolike. Time se priznaje realnost koju je Amerika među prvima priznala. Nazivanje naše državnosti koje je zajednički projekat naroda Kosova i SAD ‘simboličnim’, umanjuje dugu deceniju američkih investicija i demokrata i republikanaca na Kosovu“.

O tome čitajte u: Grenel Osmani: Sada se žalite da niste dobili više a ni najprostiju ideju mi niste daliPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.