Grenel Osmani: Sada se žalite da niste dobili više a ni najprostiju ideju mi niste dali

Vest je ažurirana

„Dogovor je bio za ekonomsko priznanje. To je ogroman korak. Da se sada žalite što niste dobili više, čudno je, jer niste pokrenuli ni najmanju zabrinutost ili mi dali najprostiju ideju. Potrebni su nam političari koji rade nešto više osim što se samo žale. Ovde se radi o poslovima, a ne o simbolici“, dan nakon završenog posla sa potpisivanjem dogovora, Ričard Grenel je na Tviteru odgovorio predsednici kosovske skupštine Vjosi Osmani zbog kritika koje je istim putem uputila na račun toga što nije stiglo priznanje.

„Priznanje iz Izraela je jedno od najvažnijih koje je Kosovo dobilo posle dužeg vremena. Uloga Sjedinjenih Država, još jednom, dokazalo se da je egzistencijalna i nezamenljiva“, pohvalila je Osmani, ali je potom naglasila:

„Sa druge strane, kosovska delegacija nije isporučila ono što je precizno obećala: obostrano priznanje sa Srbijom“.

Osmani je izlistala šta sve, prema njenom mišljenju, osim priznanja, kosovska delegacija još nije uspela da uradi:

  • „Da ne pregovara o korišćenju resursa (kao što je Gazivode)“
  • „Da ne prihvati Mini-Šengen (ili kako se to naziva mini-Jugoslavija)“
  • „Da ne dira u ustav i proglašenje nezavisnosti (pošto je na godinu dana moratorijum na član 17. ustava i članove 8. i 9. proglašenja nezavisnosti)“
  • „Konkretni rezultati za nestale“
  • „Naknada za ratnu odštetu“
  • „Odgovornost Srbije za zločine počinjene na Kosovu“
  • „Potpuno uklanjanje necarinskih barijera koje je Srbija nametnula Kosovu“

„Ne možete platiti stanarinu ili prehraniti porodicu simbolikom“, odgovorio joj je Grenel, a posebno je komentarisao samo tačku o Gazivodama.

„Studija izvodljivosti za jezero je da se tačno zna kako se ono može koristiti, kakva se radna mesta mogu stvoriti. Sugerisati da ime otvara druge diskusije je smešna politika. Ovo je studija za otvaranje radnih mesta“, naveo je.

U Vašingtonu su sinoć potpisani sporazumi o ekonomskoj normalizaciji. Na dva odvojena dokumenta potpise su stavili srpski predsednik i kosovski premijer, međutim, uprkos navodima delegacija da je druga strana u sporazumu SAD, američki zvaničnici poručuju da to nije tačno. Ono što se sa druge strane zna, je da postoje dva dokumenta, sa jedinom uzajamnom razlikom u sadržaju u vezi sa Izraelom.

U međuvremenu Grenelu je odgovorila Osmani: „Priznanje Kosova od strane Srbije nije stvar simbolike. Time se priznaje realnost koju je Amerika među prvima priznala. Nazivanje naše državnosti koje je zajednički projekat naroda Kosova i SAD ‘simboličnim’, umanjuje dugu deceniju američkih investicija i demokrata i republikanaca na Kosovu“.

„I nismo se sa Srbijom borili zbog ‘reči, prideva i simbolizma’, već smo se borili za slobodu, borili smo se protiv genocida. Kosovska delegacija nije bila transparentna. Rekli su da će dobiti obostrano priznanje. Treba da ponesu odgovornost za ono za šta se javno zalažu#, odgovorila je Osmani Grenelu.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.