Naslovnice: U petak drama, u subotu pobeda, a nije sport

U petak drama, u subotu pobeda, a nije sport, već naslovne strane srpskih dnevnih listova.

Srpska i kosovska delegacija vodile su dvodnevne razgovore u Beloj kući sa najvišim timom američke administracije kako bi finalizovali dokument o ekonomskoj normalizaciji odnosa. Svaka od strana se, kako za sada izgleda, unilateralnim potpisom obavezala na preuzete obaveze, koje iako nisu numerički postavljene, čine skup od 16 načelnih tačaka, i koje su sa izuzetkom poslednje o Izraelu identične. Predsednik Tramp potpisao je svoja pisma Vučiću i Hotiju da prima k znanju to da su se oni obavezali.

Istorijski dogovor – serijski su dnevni listovi pod kontrolom vlasti objavili. U lidu unekoliko razlika, ali sa razlikom u nijansama:

„Istorijski dogovor TRAMPA i VUČIĆA“, naslovnica je Informera, sa lidom vesti „Ništa od priznanja lažne države“. „ISTORIJSKI“ (sporazum Beograda i Vašingtona o KiM u Beloj Kući), za ovaj su se odlučile Večernje novosti.

„Istorijski sporazum u Beloj kući“, piše Srpski telegraf sa lidom: „Beograd i Priština potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa“. „ISKORAK u budućnost“, jednostavan je naslov Kurira, dok je na naslovnoj strani ALO – „ISTORIJSKI SPORAZUM!“, uz objašnjenje „Velika diplomatska pobeda Srbije u SAD“.

„Beograd i Priština potpisali ekonomske sporazume sa SAD“, slede Politika, „Paraf za ekonomsku normalizaciju Srbije i Kosova“, je u Danasu i „Tramp posredovao ekonomskom sporazumu Beograda i Prištine“, sledi Blic.

Ipak, dan ranije, ovi listovi bili su nešto kreativniji i duži u naslovima. Bilo je to nakon što se medijima u Vašingtonu obratio prvi vesnik delegacije, Siniša Mali i preneo poruku posle prve runde razgovora:

„Nikada gori papir, čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova“. Bila je to tačka 10, a da je postojala demantovao je Ričard Grenel, ali su srpski državnici ipak potvrdili.

„Nikada gori papir, dakle papir sa šesnaest tačaka je na stolu od čega 10 podrazumeva međusobno priznanje. Tačno ono što je i predsednik Vučić znao“, kazao je Mali, ali je ista saznanja ekskluzivno odmah imao i Blic.

Predsedniku je teško, koliko će izdržati videćemo, dodao je njegov saradnik, da bi u neko doba, predsednik lično poručio kako predaja nije nikada bila opcija.

Uz vanredni program na TV Pink, u kojem su se smenjivali gosti da govore – danas o istorijskom uspehu, a juče o drami, naslovnice od petka osvanule su sa:

„Šok u Beloj kući za Srbiju. VUČIĆU URUČILI PAPIR. Srbija odmah da prizna nezavisnost Kosova“; „TRAMP ZATRAŽIO DA POTPIŠEMO PRIZNANJE KOSOVA“; „Traže da priznamo Kosovo“; „PODVALA. Vučiću u Beloj kući na sto stavljen papir za priznanje Kosova“; „Amerika traži da priznamo lažnu državu! Odmah na početku razgovora na sto stavljen sporazum u kome se traži ‘međusobno priznanje’; „VUČIĆ U SAD STAVLJEN PRED SVRŠEN ČIN“; „ULTIMATUM U BELOJ KUĆI. KOBNA TAČKA: SRBIJA MORA DA PRIZNA KOSOVO. Pred Vučića iznet papir sa opasnim zahtevom Amerike“.

Pregovori se sada sele u Brisel, kada će u novoj nedelji osvanuti i nove naslovnice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.