Đurić: Za Kurtija su non grata normalnost, stabilnost i saradnja

marko đurić
FOTO: M. Anđela, Večernje Novosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, reagovao je na saopštenje Pokreta Samoopredeljenje u Albaniji u kojem su naveli da predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nije poželjna osoba tamo. „Za Kurtija su non grata normalnost, stabilnost i saradnja“, poručio je Đurić.

Prema njegovim rečima, skup koji Samoopredeljenje 28. novembra organizuje u Tirani “za cilj ima uzdizanje Aljbina Kurtija od lokalnog političkog lidera na nivo nacionalnog junaka, i to po receptima korišćenim u totalitarnim režimima 30-ih godina prošlog veka”.

Smatra da će to biti “karneval histeričnog velikoalbanskog šovinizma” i poručuje da je važno da “odgovorne političke snage u Albaniji nađu način da se ograde od Kurtijevih pokušaja da jedan nacionalni praznik zloupotrebi za izgradnju sopstvenog kulta ličnosti”.

“Albanskom narodu niko ne uskraćuje pravo da slavi svoju nacionalnu istoriju i simbole, da neguje rodoljublje i ljubav prema svojoj kulturi i tradiciji, ali predstojeći skup biće ništa drugo do Kurtijev ‘trijumf volje’, a sa njega će svim okolnim narodima i nacijama biti upućena preteća poruka o velikoalbanskom ujedinjenju”, smatra Đurić.

Prema Đurićevom mišljenju “takav politički koncept ne može biti sproveden bez guranja čitavog regiona u novi vrtlog mržnje i sukoba”, a način da se to spreči, Đurić vidi u “obuzdavanju Kurtija i njegovih fašističkih planova”.

Povezani članci:

Samoopredeljenje u Albaniji: Vučić „persona non grata“

Samoopredeljenje: „Marš za jedinstvo“ u Tirani 28. novembra

Rama kritikuje najavu „marša za jedinstvo“ LVV u Tirani: Kurti u zabludi, premijer ne postaješ odmah

Kozarev: Kurti poput nacista priprema javnost na nasilnu prekompoziciju BalkanaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.