Samoopredeljenje u Albaniji: Vučić „persona non grata“

persona non grata
FOTO: FB, Samoopredeljenje u Albaniji

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Centar Pokreta Samoopredeljenje u Albaniji, u saopštenju za javnost, saopštio je da je mirni građanski marš 28. novembra uznemirio pristalice ideje o „Mini-Šengenu“.

„Na kraju i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, preteći se izrazio o ovoj javnoj aktivnosti..

Zašto bi Vučiću smetala miroljubiva aktivnost koja zahteva, između ostalog, od zvanične Tirane primenu sporazuma koje je sklopila sa zvaničnom Prištinom? Možda Vučić želi i zahteva da Albanija ne sprovodi svoje sporazume s Kosovom, jer on sam nije ispunio obaveze koje proizilaze iz kosovskih sporazuma sa Srbijom.

Vučić se ne može mešati u unutrašnje stvari Albanije, niti Kosova. Nije na njemu da komentariše redovne dogovore dveju nezavisnih albanskih država. Razumemo da je iz perspektive bivšeg Miloševićevog ministra i nekadašnjeg Šešeljevog sekretara Kosovo i dalje pod jarmom Srbije. Međutim, za Albaniju i sve njene građane Kosovo je nezavisno i suvereno, priznala ih je većina razvijenih zapadnih demokratija i u savezu je sa njima“, piše u njihovom saopštenju.

„Vučić, sa njegovim pretećim mešanjem spolja, nije poželjna osoba u Albaniji i još manje on ima prava da govori u ime Albanije i Albanaca.“

Povezani članci:

Samoopredeljenje: „Marš za jedinstvo“ u Tirani 28. novembra

Rama kritikuje najavu „marša za jedinstvo“ LVV u Tirani: Kurti u zabludi, premijer ne postaješ odmah

Kozarev: Kurti poput nacista priprema javnost na nasilnu prekompoziciju BalkanaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.