Đurić: Umesto energetske „Velike Albanije“, Priština da formira ZSO

Rajska Banja
Foto: KoSSev

„Energetska velika Albanija postoji samo u fašističkim snovima pojedinih političara u Prištini“, reakcija je direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, na jučerašnju vest da su Operatori sistema za prenos i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) i Operator sistema prenosa Albanije (OST) potpisali sporazum o osnivanju regulatornog bloka energetskih sistema Kosovo-Albanija.

Đurić insistira na tome da je Srbija sprečila članstvo prištinskog operatera u  Evropskoj mreži operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO-E), ali ipak poziva međunarodne predstavnike da spreče najave koje dolaze iz Prištine.

„Srbija je vlasnik i graditelj elektromreža na Kosovu i Metohiji, o čemu ima nebrojano dokaza. Angažmanom EMS-a, EPS-a i resorno nadležnih institucija prethodnih godina sprečavano je i sprečeno članstvo prištinskog operatera koji ilegalno koristi deo naše mreže na KiM u ENTSO-E“, navodi se u saopštenju.

Đurić još dodaje i da je najava Prištine neprevodiva, ali i rizična po energetsku stabilnost regiona.

„To je nesprovodivo na terenu, i mora da bude zaustavljeno od strane međunarodne zajednice pre nego što proizvede posledice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost i zapečati perspektive dijaloga“.

Povezani članci:

Kosovo izlazi iz energetskog sistema Srbije, pridružuje se Albaniji

ENTSO-E: Tražimo privremeno rešenje za sistemsku devijaciju frekvencija sa EMS i KOSTT

Odluka o ulozi Elektromreže Srbije na Severu Kosova ipak doneta danas: Mala pobeda Srbije, bitnija od INTERPOL-a

Detalji sporazuma o energetici: Licenca Elektrosevera važiće tek kada KOSTT postane članica ENTSO-a

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.