Predstoji teška zima za osamnaest porodica u Gračanici

Kontejnersko naselje
Foto: RTK2

U kontejnerskom naselju na Padalištu u Gračanici oko osamnaest porodica zimu dočekuje u veoma teškim uslovima, bez ogreva i osnovnih uslova za život.

Žiteljima kontejnerskog naselja na Padalištu ni posle dvadeset godina nije rešeno stambeno pitanje. Žive u teškim uslovima nedostojnim čoveka u 21. veku. Njihova jedina želja je krov nad glavom, za kojim su, kako kažu, odavno izgubili nadu. Svetlana Danić i Nikola Stević su samo neki od žitelja naselja Padalište koji žive u nehumanim uslovima i koji ovu zimu dočekuju bez ogreva.

„Kao što vidite nikako, osam godina živim ovde, dolaze nam televizije svaki drugi dan, uzmu izjave i doviđenja. Osim što nam kažu videćemo šta možemo da uradimo, ništa, pakete nismo dobili već sedam meseci, drva su nam obećali, ali nam nisu doneli, čekaju da padne sneg, pošto je lepo vreme, a ja sam u godinama, leti je gasna komora, zimi mrtvačnica. Kad odemo da se žalimo, dođu, popišu i na tome ostane“, kaže žiteljka kontejnerskog naselja Padalište.

Da je teško živeti u kontejnerskom naselju tvrdi šesnaestogodišnji Nikola Stević, koji ovde živi od svog rođenja.

Pomoć im retko kada stiže, a ponekad im, kako je potvrdio, Crveni krst zakuca na vrata sa „jednim paketom i ništa više“.

Iz Opštine Gračanica navode da im je cilj da reše stambeno pitanje ljudi koji žive u ovom kontejnerskom naselju, a potom ga i zatvore.

„Opština Gračanica trenutno radi na izgradnji kapaciteta za zbrinjavanje socijalno ugroženih prodica i mi se iskreno nadamo da ćemo u zgradi koja je predviđena za socijalnu kategoriju da zbrinemo socijalno ugrožene, naravno, one porodice koje to zaslužuju. Sledeće godine će ta zgrada biti gotova, i očekujemo da ćemo jedan deo tih porodica stambeno zbrinuti, dok se sa druge strane sa ostalim institucijama trudimo da se to kontejnersko naselje zatvori“, ističe direktor odeljenja za urbanizam Opštine Gračanica, Dejan Jovanović.

Iz ove lokalne samouprave ističu da rade sve kako bi problem stanara kontejnerskog naselja na Padalištu što pre rešili i dodaju da oni nisu jedina institucija koja je nadležna za rešavanje ovog problema, iz razloga što ovim kontejnerskim naseljem upravlja Komeserijat za izbeglice kao i privremeni organ Priština.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.