Stolić: Stabilna epidemiološka situacija u Gračanici, nema novih slučajeva

infektolog Boban Stolić
FOTO: RTK2

Sa konferencije koja je održana u Gračanici povodom aktuelne situacije sa virusom korona, poručeno je da je epidemiološka situacija na teritoriji ove opštine za sada stabilna i da nema novoregistrovanih slučajeva pozitivnih na Covid-19, prenosi RTK2.

Infektolog Boban Stolić navodi da je epidemiološka situacija na teritoriji opštine Gračanica za sada nepromenjena ali i upozorava građane na oprez i apeluje da se pridržavaju propisanih mera.

Sa druge strane, na Severu Kosova sve je veći broj zaraženih osoba koronavirusom, te su Krizni štabovi u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu na predlog epidemiologa, zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, ove opštine proglasili „pod karantinom“. Odluka je danas stupila na snagu i trajaće „do daljnjeg“.

Do sada je na Severu Kosova koronavirusom inficirano 17 osoba, 11 iz Kosovske Mitrovice, četiri iz Zvečana i dve iz Leposavića, uključujući i osobu koja je preminula pre dva dana.

Više o tome čitajte u: Kosovska Mitrovica i Zvečan od večeras „pod karantinom“

„Osobe koje su u izolaciji, koje su bile u kontaktu sa osobom kod koje je registrovan Covid-19 su dobro, sa njima smo svakodnevno u kontaktu. Osoba koja je transportovana u Klinički centar Niš oseća se dobro, oporavlja se što je za našu struku jako bitno. Primarno je sačuvati život te osobe, pružiti svu maksimalnu pomoć i izlečenje“.

Kaže da primećuje da se narod „malo opustio“ te da je prisutan povećan broj stanovništva i veća okupljanja.

„Verujem da će krivulja koja ovih dana neprekidno raste, za dve, tri nedelje biti ispravljena uz pomoć svih nas. Pacijenti bez preke potrebe ne treba da dolaze u zdravstvene ustanove, postoje kol centri, konsultujte se sa našim lekarima dobićete prave informacije i na osnovu tih informacija postupajte dalje“, dodao je infektolog Boban Stolić.

Za pregled pacijenata nije potrebna prethodna najava telefonom

Direktorica Doma zdravlja u Gračanici, Mirjana Dimitrijević, kaže da za pregled pacijenata nije potrebna prethodna najava telefonom što je do sada bio slučaj u ovoj opštini, već da pacijenti mogu doći u trijažnu ambulantu gde će biti pregledani.

„Mogu doći direktno kod nas u trijažnu ambulantu svi pacijenti koji osete neki od simptoma ili sumnjaju na infekciju korona virusom. U Domu zdravlja Gračanica već unazad dve nedelje postoji jedna improvizovana prostorija gde se svaki pregledani pacijent evidentira. Do sada su se najčešće javljali pacijenti sa nekim blažim simptomima respiratorne infekcije, obično su to upale gornjih disajnih puteva, sekrecija iz nosa. Pacijenti se mogu javiti kod nas u ambulantu gde će im biti odrađena krvna slika i pregled i ukoliko mi posumnjamo da ima težu respiratornu infekciju konsultujemo se sa Kliničko-bolničkim centrom. Postoji rendgen služba i rendgen aparat koji je odvojen za pacijente sa sumnjom na Covid-19. U konsultaciji sa infektologom i ostalim lekarima iz Kliničko bolničkog centra procenjujemo da li tog pacijenta treba hospitalizovati“, istakla je Mirjana Dimitrijević, direktorica Doma zdravlja u Gračanici.

Načelnica Hitne pomoći Marina Mandić ističe da hitna služba funkcioniše u punom sastavu i dodaje da je do sada pregledano sedam pacijenata koji su u kućnoj izolaciji i koji su stabilnog stanja.

„Postoje četiri mobilne ekipe koje su pacijentima dostupne 24 časa. Ukoliko infektolog proceni da je potrebno izaći na teren konsultuje se mobilna ekipa koja izlazi na teren. Na osnovu anamnestičkih i epidemioloških podataka, i fizikalnog nalaza opredeljuje se da li ćemo konsultovati infektologa ili ne. Uglavnom su naši pacijenti odgovorni, dostupni smo 24 sata kako bi im pružili pomoć“, poručila je načelnica Hitne pomoći.

Da zaštitnih maski i rukavica ima dovoljno potvrdio je doktor Stolić, koji je takođe istakao da infektivno odeljenje koje je formirano pri Internoj bolnici radi i da raspolaže sa deset ležajeva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.