Đurić: Sastanak Beograda i Prištine u Berlinu neće biti bilateralan

Foto: N1

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da neće biti bilateralnog sastanka delegacija Beograda i Prištine na predstojećem mini samitu lidera Zapadnog Balkana u Berlinu.

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, Đurić je kazao da u političkom smislu nema prostora za razgovore sa predstavnicima Prištine dok ne budu odustali od akata poput platforme o dijalogu.

„Sastanku će prisustvovati predstavnici država i teritorija iz regiona, njihova namera je da se za glavnim stolom razgovara o infrastrukturnim i drugim temama a da se posle u neformalnom delu, za večerom ili nešto kasnije, dotaknu teme poput Prespanskog sporazuma i odnosa Beograda i Prištine“, kazao je Đurić.

Povodom insistiranja dela međunarodne zajednice na priznanju Kosova, a ne na kompromisu, Đurić je kazao da je za Beograd kompromisno rešenje očuvanje „optimuma“ interesa na Kosovu i Metohiji, a da do odgovora na pitanje šta je optimum, može da se dođe isključivo razgovorima.

On je kazao da Srbiji niko nije predložio niti pomenuo model dvostrukog suvereniteta kao rešenje za Kosovo i Metohiju i dodao da ne očekuje da će se ta ideja naći na dnevnom redu sastanka u Berlinu.

Sastanak u Berlinu zakazan je nakon gotovo pet meseci od prekida dijaloga zbog uvođenja taksi od strane Prištine na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Tada je predsednik Vučić poručio da nastavka dijaloga neće biti dok Priština ne ukine takse, a njegova odluka da ovom sastanku prisustvuje uprkos činjenici da zahtev Srbije za nastavak dijaloga nije ispunjen, kritikovan je kao nedosledan.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.