U hladnjači sa rasadima lubenica pronađeno pet migranata, pretilo im gušenje

Foto: Ministarstvo za Finansije Uprava carina

Na carinskoj ispostavi u Jagodini rano jutros u hladnjači bugarskih registarskih tablica među rasadom lubenica pronađeno je pet migranata avganistanske nacionalnosti, kojima je, kako se navodi u saopštenju Uprave carina, pretilo gušenje.

Vozač je sam prijavio carinicima sumnju da se u tovarnom delu nalaze migranti.

Iz Uprave carina smatraju da je strah vozača bio „sasvim opravdan, jer je bio svestan da prevozi rasad lubenica koji u procesu fotosineteze brzo apsorbuje kiseonik, ostavljajući veliku koncentraciju ugljen-dioksida koji bi mogao da ugrozi život „slepih putnika“, ukoliko ih ima”.

U hladnjači su zatečena trojica „iznemoglih i ošamućenih” Avganistanaca koji su se žalili na teškoće sa disanjem. Iako su trojica pronađenih migranata tvrdila da su jedini putnici u kamionu, carinski službenici su nastavili potragu, navodi se u saopštenju.

Na podu prikolice otkriveno je još dvojica Avganistanaca, koji su prema navodima pronađeni „sa jasnim znacima gušenja, od kojih se jedan žalio na jaku glavobolju i nesvesticu”.

„Jutrošnji slučaj zabeležen u Jagodini svakako se ubraja u red najdramatičnijih i svedoči o tome kolikoj se opasnosti po život izlažu migranti koji se upuštaju u ovakve poduhvate”, dodaje se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.